2012 metų Olimpiadai – daug diskusijų sukėlęs išardomas stadionas  (0)

Jau dabar pačiame įkarštyje vyksta 2012 metų Olimpiados Londono stadiono projekto diskusijos. Pristatytas gana originalus projektas su daug inovacijų, kurios sukėlė diskusijų audrą ne tik tarp specialistų, bet ir tarp paprastų gyventojų. Kaip seksis projektui atlaikyti kritikos laviną – sunku pasakyti.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

London Olympics Stadium projektavo amerikiečių kompanija HOK Sport (viena iš pasaulinių lyderių stadionų projektavimų darbuose) ir garsus D. Britanijos architektas Peter Cook, vienas iš architektūros studijos Archigram group, išgarsėjusios 1960-1970 metais, įkūrėjų (dabar ši studija jau nebeveikianti). Garsūs vardai davė vaisių – pristatytas tikrai netradicinis projektas. Pati stadiono išvaizda – ganėtinai tradicinė, be jokių ryškių naujovių. Taip pat jis turi dalinį stogą, pakabintą ant storų linų, o Olimpiados metus pastatas galės talpinti 80 tūkstančių žmonių. Tokios svarbos žaidynėms tai visai normalus vietų kiekis, tačiau po žaidynių sunku tikėtis, jog stadioną bus lengvą užpildyti. Tad Olimpiadai pasibaigus, vietų kiekis stadione sumažės. Kaip tai gali būti? Pasirodo, viršutinė stadiono dalis, susidaranti iš ganėtinai gigantiško disko (jame tilps 55 tūkstančiai vietų) bus nuimama. Tad po Olimpinių žaidynių stadioną bus galima modifikuoti ir sumažinti iki 25 tūkstančių vietų – pakankamo dydžio įvairiems renginiams rengti. Be to, visa pastato konstrukcija tokia, jog jį bus galima išardyti ir pervežti į kokią kitą vietą, labiau tinkamesnę tokiam statiniui nei Olimpinis parkas. Netgi visi pagalbiniai statiniai – tualetai, kavinės, parduotuvės bus išdėstytos stadiono sferos išorėje – žodžiu, pačio pastato viduje tik sėdimos vietos ir žaidynių aikštė - toks minimalizmas skirtas stadiono transportavimui palengvinti.

Tačiau šį didžiulį projektą jau spėjo pakritikuoti visi, kas tik turėjo tam nuotaikos. Architektas Will Alsop netgi sudarė pagrindinių trūkumų sąrašą, į kurį įeina tokie dalykai, kaip abejotinos kokybės dizainas su kabančiomis virvėmis ir pramoninį dujų saugojimo kompleksą primenančiomis sienomis, taip pat paminėtas nedidelis stogas, nuo lietaus uždengsiantis tik 67 % sėdimų vietų.

Stadiono dizainas kol kas sulaukė daugiausiai kritikos – ekspertai stebisi, kodėl iki šiol nebuvo paskelbtas normalus dizaino konkursas. Nors kai kurie entuziastai dar tikisi suspėti su šiuo konkursu, tačiau tam lieka nedaug vilties – stadiono statybos turi būti pradėtos jau 2008 metų balandžio mėnesį, o jų pabaiga – 2011 vasara.

Kiti kritikai nepatenkinti statybų kaštais. Nuo projekto darymo pradžios pastato savikaina išaugo praktiškai du kartus – jei pradžioje ėjo kalba apie $574 milijonus, tai dabar jau minima $1 milijardo kaina. O juk į šią kainą dar neįtraukti ir stadiono demontavimo kaštai.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (0)