Trijų tarpeklių užtvanka - grandiozinis Kinijos projektas, vadinamas 8-uoju pasaulio stebuklu (video)  (8)

Po 13 metų didelių pastangų ir savo techninio išradingumo, Kinija šeštadienį užbaigė statyti prieštaringai vertinamą Trijų tarpeklių užtvanką – didžiausią pasaulyje hidroelektrinės projektą.

Oficiali užtvankos statybų pabaiga buvo pažymėta trumpa ceremonija, kurią tiesiogiai transliavo valstybinė televizija, darbų pabaigą pavadinusi „svarbiu istoriniu momentu“.

Pilnai paleista 2009 metais ši užtvanka taps didžiausia pasaulio hidroelektrine, taip pat – vienu iš nedaugelio žmogaus statinių, plika akimi matomų iš kosmoso.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Yangtze upė yra trečia pagal dydį upė pasaulyje, besidriekianti daugiau nei 6000 km. Kartą per maždaug 10 metų upė labai išsilieja; Kinijos valdininkai apskaičiavo, kad vien per paskutinįjį šimtmetį potvyniai nusinešė trečdalį milijono gyvybių. Naujosios užtvankos paskirtis – pažaboti stichiją ir apsaugoti 15 mln. žmonių bei 3,7 mln. arų žemės. Statinys valstybei kainuos mažiausiai 20 milijardų dolerių. Užtvanka bus maždaug 2,3 km ilgio ir 185 metrų aukščio, t. y., penkiskart didesnė nei Huverio užtvanka Arizonos ir Nevados valstijų pasienyje JAV. Galinti sutalpinti daugiau nei 18 trilijonų tonų vandens ir įjungusi visas 26 turbinas, užtvanka sukonstruota gaminti daugiau nei 18 000 megavatų elektros energijos. Be to, pakilęs upės lygis leis į šalį giliau įplaukti dideliems krovininiams laivams ir dar labiau pagyvins Kinijos ekonomiką.

Nepaisant išvardintų privalumų, užtvankos statyba susilaukė ir kritikos. Užpildytas statinio rezervuaras vandens lygį pakels 175 m aukščiau jūros lygio, todėl bus apsemta beveik 400 kv. km žemės. Teritorijoje dabar gyvena daugiau nei milijonas gyventojų, kurie turės išsikraustyti. Taip pat bus bus apsemta ir nemažai statinių bei vietų, priklausančių istoriniam šalies paveldui. Kai kurie mokslininkai nerimauja dėl žemės drebėjimų regione, galinčių užtvanką įlaužti.

Užtvankos rezervuaras yra toks didelis, kad 161 kv. km teritorijoje paveikė klimatą. Paaiškėjo, kad pradėjęs kilti talpyklos vanduo sumažino lietaus tikimybę šalia esančiuose rajonuose, tuo tarpu tarp toliau stūksančių Daba ir Qinling kalnų kritulių padaugėjo. Kartu su lietumi padidėjo ir debesuotumas, todėl temperatūra nukrito vidutiniškai 0,67 laipsnių Celsijaus.

Kiti projekto kritikai tvirtina, kad dėl dumblo sankaupų ir kitų problemų užtvanka nepadės kontroliuoti potvynių. Kad ir kaip ten bebūtų, užtvankos statybos baigtos. „Kinijos žmonėms galiu paskelbti, kad Trijų tarpeklių užtvanka yra baigta“, - ant užtvankos viršaus supylus paskutinį betono sluoksnį, pareiškė Trijų tarpeklių statybos kompanijos vadovas Li Yonganas.

„Trijų tarpeklių užtvanka yra puikiausias įrodymas, ką kinai gali pasiekti, - teigė Kinijos Jangdzės Trijų tarpeklių projekto vystymo kompanijos viceprezidentas Cao Guangjingas. - Šis projektas suteiks įkvėpimą Kinijos žmonėms“. Nors buvo supilta paskutinė tona betono, milžiniškas statinys pilnai veikti negalės dar dvejus metus. Užtvankoje dar reikia pastatyti generatorius ir užbaigti laivų pakėlimo įrengimus, kurie leis į vandenyną plaukiantiems laivams plaukioti po milžinišką vandens rezervuarą, kuris susikaups už užtvankos.

Video medžiaga apie Trijų tarpeklių užvanką:

Statybų sukeltų pokyčių vaizdai iš kosmoso - NASA vaizdo klipas:

 

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(4)
(0)
(3)

Komentarai (8)