Dubajuje pristatytas „šokančio“ dangoraižio projektas (video)  (1)

Šiuolaikinis Dubajus (Jungtinių Arabų Emyratų sostinė) – miestas, kuriame gabus architektas tikrai gali parodyti, ko vertas. Dabar ten vyksta milžiniškos statybos, geriausi pasaulio architektai varžosi, kas pastatys didžiausią ir originaliausią dangoraižį. Architektas Davidas Fisheris suprojektavo didžiulį dangoraižį, kuriame turėtų atsirasti vietos viešbučiams, biurams ir butams. Šio dangoraižio ypatybė – visi 68 pastato aukštai sukiosis 360 laipsnių kampu nepriklausomai vienas nuo kito. Tam bus naudojama vėjo energija. Negana to, pagal projektą dangoraižis kaups vėjo energijos sukuriamą elektrą, ir jos turėtų būti 10 kartų daugiau, negu reikia pačiam dangoraižiui.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

D. Fisheris, komentuodamas savo dangoraižio koncepciją, sakė: „Šis pastatas bus panašus į šokėją, kuri nė akimirkai nesustodama šoka pilvo šokį. Kurdamas dangoraižį norėjau jam suteikti ketvirtąjį matmenį, kuris neturi formos“. Savo kūrinį architektas pavadino „Da Vinčio bokštu“. Jis tikina, kad nuolat judančios pastato dalys dangoraižiui suteiks išskirtinį unikalumą. Švelniai besisukantys aukštai (vienas apsisukimas per 90 min.) nuolat keis dangoraižio pavidalą.

Šio dangoraižio sumanytojo nuomone, tai yra visiškai nauja architektūros kryptis – dinaminė architektūra. Jis teigia: „Mūsų nuolat sparčiai kintančiame pasaulyje pastatai kinta labai lėtai. Iš esmės jie mažai kuo skiriasi nuo prieš 3 tūkst. m. pr. Kr. statytų Egipto piramidžių. Todėl mes įpratome į pastatus žvelgti kaip į stabilius, o tai neteisinga, nes viskas aplink mus juda. Pavyzdžiui, vėžlys turi savo namą – kiautą, ir jis juda kartu su vėžliu“. Visgi pati besisukančio namo konsepcija nėra kaži koks atradimas - tokie projektai pasirodė jau keli metai atgal. Tiesa iki šiol tik pavienių nestandartinių ir entgi ekstravagantiškų sprendimų fone.

Pagal architekto sumanymą, atskiri aukštai judės klausydami žmogaus balso komandų – „į kairę“, „į dešinę“, panašiai kaip ta pasakų trobelė ant vištos kojelės. Be to, aukštai galės sukti skirtingais greičiais. Kiekvienas aukštas suksis visiškai savarankiškai, nejudrus liks tik ašinis pagrindas.

Tačiau ką daryti, jeigu viename aukšte yra keletas butų, ir kiekvieno iš jų savininkai turi savo nuomonę, kaip turi suktis aukštas. Architektas aiškino: „Buto pirkimo sutartyje bus numatyta, jog gyventojams užtikrinamas nuostabus vaizdas pro langą, bet jiems teks susitaikyti, kad jis, kaip ir buto padėtis, nuolat kis. Taip pat bus užtikrintas tam tiktas judėjimo greitis, bet jį reguliuos architektas arba jo įgaliotas asmuo“.

Ar sugebės architektas D. Fisheris šį dangoraižį perkelti iš brėžinių į tikrovę? Jis tikina, kad sugebės, nes jau yra sukurta gerokai sudėtingesnių konstrukcijų. Šio įspūdingo dangoraižio pamatus planuojama pradėti statyti jau šių metų pabaigoje. Dangoraižio statybos turėtų trukti dvejus metus.

Šaltiniai:

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(2)
(0)
(1)

Komentarai (1)

Susijusios žymos: