Įsibėgėja plūduriuojančios vėjo jėgainės kūrimas  (2)

Tarptautinė technologijų ir inovacijų kompanija „Siemens“ kartu su Norvegijos energijos kompanija „StatoilHydro“ kuria pirmąją pasaulyje plūduriuojančią vėjo turbiną, kurios pavyzdžiu ateityje būtų įrengiami ištisi vėjo parkai atviroje jūroje. Pirmąjį prototipą į jūrą planuojama paleisti 2009–aisiais prie Norvegijos krantų.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Prieš mėnesį mes jau rašėme apie „StatoilHydro“ planus išbandyti novatorišką vėjo jėgainę, o dabar jau paaiškėjo ir kompanijos pagrindinis sąjungininkas – pasaulyje puikiai žinoma „Siemens“ kompanija. Toks galingų įmonių tandemas leidžia tikėtis sėkmingos projekto eigos.

„Siemens“ ir „StatoilHydro“ plūduriuojanti vėjo turbina kuriama kaip alternatyva pakrančių vėjo jėgainėms. 15 metų netoli kranto linijos vykstanti vėjo parkų plėtra užima vis didesnius plotus keldama pavojų žvejybinėms zonoms ir paukščių migracijos sritims.

Galimybė plėstis į jūrą leis ne tik apsaugoti pajūrio fauną, bet ir efektyviau eksploatuoti vėjo jėgą: tolstant nuo jūros kranto pučia stipresni vėjai, todėl galima išgeneruoti daugiau energijos. Pagal Jungtinių Amerikos Valstijų Nacionalinės atsinaujinančios energijos laboratorijos skaičiavimus, vėjo galios potencialas 50 jūrmylių atstumu nuo JAV krantų sudaro per 900 gigavatų, t.y. daugiau negu šiuo metu pagamina visos JAV jėgainės kartu sudėjus.

Kuriant plūduriuojančią jėgainę „Siemens“ parūpins vėjo malūno stiebą ir turbiną, o „StatoilHydro“ bus atsakinga už povandeninę konstrukcijos dalį. 120 metrų ilgio vėjo malūno plūduras iš plieno ir betono konstrukcijų bei balasto talpų bus suprojektuotas taip, kad giliai po vandeniu galėtų keisti svorio centrą – tai amortizuos vėjo turbinos svyravimus audros metu. Siekiant išlaikyti vėjo malūną vietoje, jis bus pritvirtintas prie jūros dugno trimis lanksčiais plieno kabeliais, o turbinos generuojama galia į krantą keliaus povandeniniu kabeliu.

Naujosios vėjo jėgainės prototipas bus testuojamas idealiai tam tinkančiuose vandenyse prie Norvegijos, nes čia jūros dugnas leidžiasi itin staigiai – nuo kranto nutolus vos 12 kilometrų jūros gylis siekia 200 metrų.

Kompanijų mokslininkai tikisi, kad vėjo jėgaines atviroje jūroje bus galima tvirtinti net esant 700 metrų gyliui arba 600 metrų giliau, nei šiuo metu įrengiami stabilizuojantys pilonai. Jei prototipo bandymai pateisins lūkesčius, po 10 metų atviroje jūroje galės plūduriuoti apie 200 tokių vėjo turbinų, kurių generuojamos galios užteks patenkinti milijono namų ūkių poreikius.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(1)
(0)
(1)

Komentarai (2)