Pristatytas milžiniškas Saulės energijos jėgainės projektas  (2)

Ispanijos kompanija Abengoa Solar ir Amerikoje įsikūrusi jos dukterinė kompanija 2011 metais JAV Arizonos valstijoje ketina atidaryti Saulės energijos elektrinę, kurios nominali galia sieks 280 MW (megavatai) ir elektros energija galės aprūpinti 70 tūkstančius namų. Palyginimui – Lietuvoje esančios Ignalinos atominės elektrinės kiekvieno iš branduolinių reaktorių galia siekia 1500 MW. Taigi, planuojama Saulės elektrinė generuos beveik 20% vieno branduolinio reaktoriaus galios – visai įspūdingas pasiekimas tokio tipo jėgainei.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Abengoa Solar“ jau senokai dirba alternatyvios energetikos srityje, o jos projektai plinta po visą pasaulį. Kompanijos spektras gana platus – nuo elektrinių, veikiančių su saulės elementų panelėmis, iki didžiulių Saulės energijos koncentratorių, į kurį Saulės energija atspindima veidrodžių pagalba. Pastarosios jėgainės Saulės energiją konvertuoja į šilumą, kuri naudojama garo generatoriuose arba tiesiog namų apšildymui.

Priminsime, jog „Abengoa Solar“ (tuo metu ji dar vadinosi "Solucar") Europoje pastatė pirmąją komercinę jėgainę, su Saulės energijos koncentratoriumi. Visas kompleksas generuoja 11 megavatų elektros energijos - tai pakankamas kiekis 6000 namų. Veikimo principas - 600 veidrodžių fokusuoja spindulius į bokštą, kuris Saulės energiją sunaudoja garui gaminti. Garas saugomas specialiose talpose ir suka elektrą gaminančias turbinas. Jėgainės nuotraukas įvairiais rakursais mes esame publikavę šioje naujienoje.

Tačiau dabar kuriamas amerikietiškos jėgainės projektas, pavadintas „Solana“ (ispaniškai tai reiškia „saulėtą vietą“), paremtas ne dideliu bokštu, į kurį koncentruojama veidrodžiais atspindima Saulės šviesa. Šiame projekte panaudojami daugybė linijomis sustatytų parabolinių veidrodžių, išilgai kurių nutiesti vamzdžiai su šilumos pernešėju (pvz. vandeniu). Veidrodžių fokusuojama šviesa nukreipiama į šiuos vamzdžius. Vamzdžiuose tekantis skystis turėtų būti įkaitinamas iki 390 laipsnių Celsijaus ir jis bus naudojamas garo turbinose.

Jėgainės projektas numato ir šilumos akumuliacijos galimybes – tai leis jėgainei veikti ir naktį po Saulės laidos. Be to, tokie šilumos akumuliatoriai leis jėgainei veikti tolygiai net ir per Saulės energijos pikus.

Solana elektrinė įsikurs netoli Gila Bend vietovės ir užims 1900 akrus plotą. Jėgainę aptarnaus 85 žmonės.

Kaip kalbama kompanijos spaudos pranešime, per ateinančius 30 metų Solana jėgainė pagamins elektros už bendrą $4 milijardų dolerių sumą (skaičiuojant dabartinėmis kainomis) – taigi, projektas turėtų atsipirkti.

Pagamintą energiją supirks ir vartotojams tieks kompanija Arizona Public Service.

Jeigu ši elektrinė imtų veikti dabar, tai būtų pati stambiausia Saulės jėgainė visame pasaulyje. Tačiau kaip bus 2011 metais, pasakyti yra gana sudėtinga, nes pasaulyje populiarėja tokių jėgainių projektavimas ir statybos.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (2)