ES "Galileo" projektas ir toliau stringa  (0)

Kas domitės navigacija, turėtumėte prisiminti "Galileo" projektą. Tai šiuo metu kuriama dar viena palydovinė radijo navigacinė sistema, pavadinta GALILEO vardu ir kuri priklausys Europos Sąjungai bei bus valdoma civilinių institucijų. Šiuo metu visi Europos ūkio subjektai naudojasi vienos iš dviejų kariškių kontroliuojamų sistemų - GPS (Global Positioning System - JAV Gynybos departamentas) arba GLONASS (Globalnaja Navigacionaja Sputnikovaja Sistema - Rusija)- paslaugomis, tad ES nusprendė, kad Europos bendrijos valstybių saugumas nėra deramai užtikrinamas.

Europos Parlamentas ir Taryba, suprasdami, kad Europos valstybės šioje srityje atsilieka nuo JAV ir Rusijos, 1996 metais įtraukė padėties nustatymo ir navigacijos sistemų sukūrimo projektus į Transeuropinio transporto tinklo sukūrimo planą. 1999 m. vasario 10 d. buvo pristatytas palydovinės radijo navigacinės sistemos, pavadintos GALILEO vardu, sukūrimo planas. Pagal šį planą GALILEO sistemos kūrimas suskirstytas į keturias fazes: apibrėžimo (definition) fazė - iki 2000 m.; parengimo ir suderinimo (development and validation) fazė - iki 2005 m.; išskleidimo (deployment) fazė - iki 2007 m. ir veikimo (operational) fazė - nuo 2008 m. Tačiau dabar paskutinis terminas nukeltas iki 2012 metų ir toli gražu neaišku ar tai galutinis terminas.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Europos "Galileo" projektui būtinas "papildomas valstybės finansavimas", kad palydovinės navigacijos tinklas galėtų pradėti veikti iki 2012 metų pabaigos, penktadienį pareiškė Europos Sąjungos (ES) transporto ministrai, tačiau galutinis sprendimas dėl paramos buvo atidėtas iki rudens. Ministrai nusprendė atidėti sudėtingą klausimą dėl naujų valstybės finansavimo šaltinių iki spalio 1-2 dienomis rengiamo posėdžio. Ministrai taip pat paprašė Europos Komisijos (EK) iki rugsėjo parengti naujus "Galileo", kuris turėjo pademonstruoti pasauliui Europos technologinę pažangą, finansavimo planus. Nors projektas, kurio tikslas - sukurti tinklą, kuris konkuruotu su populiaria JAV pasauline vietos nustatymo sistema (GPS), nuolat stringa, o jo kaina vis labiau didėja, ministrai dar kartą pabrėžė, kad "Galileo" yra "svarbiausias Europos Sąjungos projektas". Priminsime, jog Galileo“ apims 30 palydovų ir palaikys ryšį su 24 Amerikos palydovais, veikiančiais GPS. Tankesnis „Galileo“ palydovų tinklas ir tobulesni algoritmai padės tiksliau nustatyti koordinates: skirtingai nei GPS, kurio koordinačių apskaičiavimo paklaida 2-3 metrai (civilinėms reikmėms), „Galileo“ objektus nustatys vieno metro tikslumu. Pagal pradinį planą valstybės lėšomis būtų finansuoti pirmieji keturi palydovai. Po to už du trečdalius iš 26 likusių palydovų sumokėtų palydovus gaminančios privataus konsorciumo įmonės. Šios įmonės - AENA, "Alcatel", EADS, "Finmeccanica", "Hispasat", "Inmarsat", "TeleOp" ir "Thales" - laipsniškai padengtų išlaidas investicijoms įplaukomis iš palydovų valdymo. Tačiau kelis kartus pratęsus projekto įgyvendinimo terminą, įmonės pradėjo ginčytis dėl joms tenkančios projekto dalies, ir Komisija praėjusį mėnesį rekomendavo valstybėms narėms pertvarkyti projektą, kad visi jo darbai būtų finansuojami iš valstybės lėšų.
Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (0)

Susijusios žymos: