Artėja robotų karai?  (9)

Pasaulis nejučia virsta į tarptautinės robotų kariuomenės rasę, rašo telegraph.co.uk. Intensyvėjantys tyrimai ir didėjančios sumos, kurias JAV, Rusija, Kinija bei Izraelis skiria ne iš žmonių sudarytoms karinėms sistemoms, per dešimtmetį sukurs situaciją, kai pradės savarankiškai kovoti robotai, patys sprendžiantys, kada žudyti.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Anot profesoriaus Noelio Sharkey’io, tik laiko klausimas, kada robotai taps įprastu teroristų ginklu, pakeisiančiu savižudžius sprogdintojus. Šis Šefildo universiteto profesorius yra geriausiai žinomas kaip BBC serialo „Robotų karai“ ekspertas.

Mokslininkas savo būgštavimus išdėstė Karališkame gynybos studijų jungtinių tarnybų institute vykusioje konferencijoje apie ne žmonių karinių sistemų etiką.

„Su dideliu entuziazmu yra kuriami savarankiški robotai sudėtingoms misijoms, - sakė N. Sharkey’is. – Greitai mes kursime robotus, kurie patys galės nuspręsti, kad reikia taikyti jėgą, kada ją taikyti ir kam. Manau, kad galime šnekėti apie 10 metų truksiantį procesą“.

Anot mokslininko, jei viena šalis sukurs savarankiškus robotus, kitos šalys paseks jos pavyzdžiu.

„Mane jaudina tai, kad tikri kareiviai gali remtis sveiku protu situacijose, kuriose reikia spręsti, ar moteris yra nėščia, ar ji neša sprogmenis. Robotai to negali, - kalbėjo profesorius. – Jie taip pat negali priimti sprendimų dėl proporcingo jėgos panaudojimo. Pavyzdžiui, dauguma kareivių nesprogdintų mokyklos, kurioje pilna vaikų, jei ant jos stogo būtų snaiperis, bet niekas nežino, kaip pasielgtų robotas.“

Amerikos Gynybos departamentas pernai išspausdino 25 metų planą, pagal kurį automatizuotoms oro, žemės ir jūros sistemoms bus išleista 12 mlrd. svarų.

Visgi nereiktų pamiršti, jog tai tėra hipotetiniai pamąstymai. Nors juose tiesos yra, tačiau ateitis nebūtinai priklausys savarankiškai mąstantiems robotams. Kiek kitokį paveikslą pristato JAV išradėjas Ray Kurzwilas. Jo nuomone robotai ir dirbtinis intelektas vystysis ne kaip atskira technologijų rūšis, o kaip bendras žmogaus ir technikos simbiotas. Tad mašinos ir žmonės ne tik nekonfliktuos, bet greičiausiai suvienodės ir taps neatskiriama žmonijos civilizacijos dalimi. Plačiau apie tai galite paskaityti šioje naujienoje.

www.delfi.lt

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (9)