Mokslininkai ženkliai patobulino robotų-humanoidų ASIMO dirbtinį intelektą (video)  (3)

Dabartiniai laikais robotas, ypač Japonijoje, menka naujiena. Tačiau tiesiog milžiniškais tempais šie dirbtiniai žmonijos kūriniai tobulėja ir vis labiau panašėja į kažkada tik fantastiniuose filmuose vaizduotus robotus. Vienas iš pačių tobuliausių dabartinių robotų yra Honda kompanijos sukurtas robotas-humanoidas ASIMO, kuris jau ilgą laiką nekeičia savo išvaizdos, tačiau yra nuolat tobulinimas – paskutinėje jo versijoje žymiai padidintas roboto intelektas ir autonomijos lygis.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Prieš tai buvusi ASIMO versija sėkmingai pavadavo padavėją – tiesa, kelis kartus lipdamas laiptais jis suklupo. Tačiau pasak jį projektuojančių specialistų, pagaliau pasiektas revanšas ir robotas patobulintas efektyvesne „žvalgybos“ sistema.

Dabar androidas netik gauna informaciją apie statines jo kelyje esančias kliūtis, bet ir dinamiškai judančius objektus – kitus robotus arba žmones. Kliūtis aptinkamos vietoj akių įstatytų videokamerų pagalba – analizuodama nufilmuotą vaizdą mašina sugeba pati nuspręsti, kokiu greičiu juda objektas ir autonomiškai pasirinkti vieną iš kelių tolimesnių strategijų – arba judėti toliau, arba pasitraukti į šalį ir palaukti, kol kliūties nebeliks.

Be viso šito, robotas išmoko elgtis su staleliu ant ratų – jis jį sugeba stumti reikiama kryptimi, apsukti ir jei reikia traukti. Be to, pats ASIMO nuolat stebi savo energijos resursus ir nepamiršta karts nuo karto savarankiškai prieiti prie pakrovimo stotelės ir prie jos prisijungus pasikrauti iki reikiamo lygio.

Tačiau pati svarbiausia naujovė yra tai, jog ASIMO robotai jau sugeba užduotis atlikti kartu su kitais robotais. Kolektyvinės užduoties metu kiekvienas iš robotų tiksliai žino kitų robotų koordinates bei jų akumuliatorių resursus ir pagal tai jie geba surasti optimalų iškelto uždavinio sprendimo variantą.

Visos aprašytos ASIMO savybės puikiai pastebimos HONDA kompanijos paruoštoje video medžiagoje. Joje galite patys įsitikinti, kaip pora ASIMO robotų bendrai koordinuoja savo veiksmus aptarnaudami kavinės lankytojus, kaip ASIMO apeina savo kolegą, kuomet jie susitinka vienas priešais kitą pakankamai siaurame koridoriuje, kaip robotai mandagiai praleidžia žmogų ir pagaliau, kaip ASIMO savarankiškai prisijungia prie pakrovimo sistemos.

Toliau bus vykdomi praktiniai robotų galimybių tyrimai realiose situacijose – vieni kompanijos patalpose, kur jie tarnaus kaip lankytojų gidai, kiti taps padavėjais. Turbūt neilgai trukus Japonijoje ims kurtis restoranai, kur lankytojus aptarnaus tik robotai.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (3)

Susijusios žymos: