DARPA kuria 1955 metais fantastikos kūrinyje aprašytą ginklą  (12)

Rašytojas Artūras Klarkas (Arthur C. Clarke) žymus ne vien tik savo kūriniais, bet ir tuo, jog dar 1945 metais išpopuliarino palydovines komunikacijas. Dabar Pentagono karinių tyrimų agentūra DARPA siekia realybe paversti vieną pavojingesnių rašytojo idėjų.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Klarkas 1955 metais parašytoje novelėje "Earthlight" aprašo mūšį tarp Mėnulio tvirtovės ir trijų atakuojančių erdvėlaivių. Mūšio įkarštyje besiginančiųjų vadas aktyvuoja ginklą pavadinimu "Stiletas" ("The Stiletto"), kurio šūvis primena "nenutrūkstantį šviesos stulpą" ir perveria erdvėlaivį "tarsi entomologas perveria drugelį adata". Rašytojo "Stiletas" aprašomas kaip "ištirpusio metalo srautas, staigiai išsviestas į erdvę keliu šimtų kilometrų per sekundę greičiu naudojant patį galingiausią elektromagnetą".

Dabar DARPA kuria ginklą pavadinimu MAHEM (Magneto Hydrodynamic Explosive Munition), kurio veikimas pagrįstas tuo pačiu Klarko aprašytu principu. Kiti jau egzistuojantys ginklai, tokie kaip HEAT (High-Explosive Anti-Tank) užtaisai jau keli metai naudoja panašią technologiją, tik vietoj magnetinio lauko įgreitinimui naudojamas sprogus užtaisas. Remiantis DARPA atstovų teigimu, "MAHEM galima būtų sutalpinti į raketą, užtaisą ar kitą nešančiąją platformą ir priartėjus arti prie taikinio jį aktyvuoti užbaigiamajai atakai".

Ar 53 metų senumo idėja bus įgyvendinta, pamatysime artimiausioje ateityje.

(0)
(0)
(0)

Komentarai (12)