Rusai kuria naujos kartos toliašaudžius sunkiuosius pabūklus  (16)

Rusijos ginkluotųjų pajėgų planuose jau kuris laikas numatyta sukurti sausumai skirtą sunkųjį ginklą, kuris pagal savo ugnies efektyvumą prilygtų jūrų artilerijos analogams, ir tuo pačiu išlaikytų įprastiniams tankams prilygstančias manevringumo galimybes.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Verta paminėti, jog tokios koncepcijos įgyvendinimo idėja kilo dar praėjusio amžiaus aštuntajame dešimtmetyje. Pirmajam tokios mašinos prototipui suteiktas pavadinimas "Gaminys 327" (rus. «изделие 327»). Jis buvo pagamintas tanko T-72 pagrindu, vieta ekipažui perkelta į priekinę dalį, o ginkluotės ir mechanizavimo skyrius patalpintas centrinėje tanko dalyje. Visa koncepcija tuo metu gerokai lenkė savo laiką ir inžinieriai ją vertino labai atsargiai. Devintajame dešimtmetyje ši koncepcija šiek tiek pakito, ir ją įgyvendinti ėmėsi net keletas valstybių. Analogiškas JAV projektas patyrė nesėkmę - projektui buvo išleista 9 milijardai dolerių ir dėl to jam buvo apribotas biudžetas. Pagaminti tankai buvo per daug sunkūs ir neatitiko "Pentagono" vizijos. Siekiant neprarasti investuotų lėšų, pajėgos buvo nukreiptos į lengvesnę ir gerokai kuklesnių charaktersitikų sistemą NLOS-C. Tuo tarpu Vokietija sėkmingai užbaigė kurti ir pradėjo smulkiaserijinę savo analogo "PzH 2000" gamybą. Rusiški analogai savo charakteristikomis tuo metu nusileido "kolegoms". Dėl šios priežasties buvo nutarta kurti kardinaliai didesnio efektyvumo savaeigį artilerinį kompleksą (SAK). Šiuolaikiniai SAK skirti trumpalaikėms (buvimo vienoje pozicijoje laikas iki 1 minutės) didelio intensyvumo atakoms Jie užima poziciją, intensyviai apšaudo nuotolinius taikinius, o po to persikelia į kitą poziciją dar kol priešininkas nespėjo suduoti atsakomojo smūgio. Komponuotė

Šiuolaikiniai SAK paprastai kuriami remiantis klasikine tankų komponuotę. Dėl to kyla eilė konstrukcinių apribojimų. Pavyzdžiui, vietoj platformos paprastai naudojama kokio nors tanko važiuoklė ar netgi bokštelis. Bokštelyej paprastai ekipažo ir ginkluotės skyriai yra sujungti tarpusavyje. Mūšio metu dalis parako dujų patenka į ginkluotės skyrių, be to, priešui pataikius į šį skyrių, galimi papildomi nepageidaujami sprogimai. Be to, sudėtingesnės ekipažo darbo sąlygos.

Šio konstrukcinio principo Rusijos karinių pajėgų inžinieriai nusprendė atsisakyti kurdami naujosios kartos SAK. Ekipažo skyrius visiškai atskirtas ir patalpintas atskirame šarvuotame valdymo modulyje. Modulis patalpintas priekinėje važiuoklės dalyje. Ekipažą sudaro du žmonės (vietoj 4 arba 5), valdymas visiškai kompiuterizuotas. Pagrindinė ginkluotė patalpinta bokštelyje kartu su mechanizuotu užtaisymo įtaisu. Variklis patalpintas galinėje dalyje.

Šaunamoji galia

Tradiciniai pabūklai turi gabaritų ir masės apribojimus, dėl to jų efektyvumo ir funkcionalumo didinimas ribotas. Rusų planuose - didinti efektyvumą panaudojant daugiavamzdžius pabūklus. Tokia idėja "pasiskolinta" iš jūrų artilerijos. Pirminiame variante planuojama naudoti du vienas po kitu patalpintus pagrindinio pabūklo vamzdžius. Taip užtikrinama didesnė šaudymo sparta beveik nepadidinant viso komplekso masės. Užtaisymo ir šaudymo posistemės gali veikti nepriklausomai viena nuo kitos - taip užtikrinamas sistemos patikimumas.

Kai kurių perspektyvinių SAK charakteristikų palyginimas 

(dalis duomenų yra apskaičiuoti arba spėjami)

 

NLOS-C

Коалиция-СВ

PzH2000

Šalis

JAV

Rusija

Vokietija

Masė, tonomis

24

<55

55

Važiuoklė

FCS-T

об.195

Spec.

Kalibras, mm

155

2Х152(155)

155

Vamzdžio ilgis, m

3,9

<5,2

5,2

Užtaisymas

Automatinis

Automatinis

Automatinis

Greitašauda, šūviai per minutę

10

<16

10

Užtaisų skaičius

24 <70 60

Ugnies nuotolis, km

30

<40

30 (41*)

Režimas "Ugnies škvalas" (MRSI)

4-8

+

+

Ekipažas

2

2

3

ТЗМ

+

+

+

Maksimalus greitis, km/h

90/56

Priklausomai nuo bazinio tanko

60/45

Maksimalus nuvažiuojamas atstumas

500

420

* 30 km – nuotolis šaudant standartiniais NATO sviediniais. >40km - nuotolis šaudant specialios formos turbulencijas skrydžio metu mažinančiais sviediniais (angl. base bleed, rus. газогенератор).


Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (16)