Naujas kovinis robotas MAARS automatiškai atskirs draugus ir priešus (video)  (7)

Na va, taip pamažu, pamažu ir robotai iš eksperimentinių – mokslinių laboratorijų persikels į realų gyvenimą. Ir kur tai įvyks pirmiausia, jei ne karinėje sferoje? Kad ir ką sakytų pacifistai, tačiau karo pramonė yra sunkiai pakeičiamas technologijų progreso variklis. Tačiau labai nesiplečiant į filosofiją galime pakalbėti apie amerikiečių kompanijos Foster-Miller pristatytą mūšio laukui skirtą robotą, galintį atskirti draugišką ir priešišką ugnį.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Iki šiol Foster-Miller daugiausiai buvo žinoma kaip kovinių robotų serijos TALON gamintoja. Pačioje pradžioje šių robotų pagrindinė paskirtis buvo minų nukenksminimas. Tik nesupraskit pažodžiui – jiem patiems kažką nukenksmint neužtektų „smegenų“, tačiau valdomi distanciniu būdu jie tapdavo puikia pagalba išminuotojams. Na, kaip tai galėtų atrodyti, daug pasakoti neverta – dažname Holivudo filme apie armiją ir policiją galima išvysti panašius robotus. Būtent taip - tai jau kuris laikas ne specialieji efektai, o šiuolaikinių technologijų galimybės. Tęsiant kalbą apie TALON seriją, reiktų nepamiršti jos „evoliucijos“. Kompanija pamažu juos pavertė įvairių ginklų transporto priemone. Taip atsirado „aptikimo, sekimo ir žvalgybos ginkluotos sistemos“ (special weapons observation remote reconnaissance direct action system — SWORDS). Žinoma, jog dabar trys tokios mašinos bandomos Irake. Jei nepamiršim, skaitytojams pateiksim išsamius pažintinius straipsnius apie šiuos robotus. Dabar gi Foster-Miller pristatė naujo tipo modelį, kuris suprojektuotas jau konkrečiai mūšio laukui. Naujas gaminukas pakrikštytas beveik senovinio karo dievo vardu MAARS (Modular Advanced Armed Robotic System – modulinė judanti ginkluota robotizuota sistema). Ji apginkluota kulkosvaidžiu, tačiau svarbiausias jos požymis – „smegenys“.

Naujoje mašinoje įdiegta apsauginė sistema, neleidžianti atverti ugnies į draugišką stovyklą. Roboto operatorius gali nurodyti ugniai leidžiamas ir draudžiamas zonas (robotas turi įdiegtą GPS sistemą). Taip pat robotas turi specialią sistemą, kuri nepriklausomai nuo nurodytos zonos, nusuka ginklo vamzdį nuo amerikiečių kareivių. Kaip beje ir nuo nuotolinio valdymo bloko. Taigi, jei šis „mikrotankas“ nieko nesumaišys tikrame mūšio lauke, tuomet saviškiams kareiviams ir valdymo blokui nėra ko nerimauti.

MAARS navigacijos sistema papildyta specialiu davikliu ir sujungta su tankų, automobilių ir kitokios karinės technikos navigacijos sistemomis, todėl juose esančiuose žemėlapiuose roboto padėtis visada bus žymima specialiu ženklu. Maksimalus roboto judėjimo greitis – 12 km/h. Ir tai beveik dvigubai geresnis rezultatas, nei jo pirmtakų.

Be to, robotas turi besisukiojantį bokštelį, o kulkosvaidis žymiai labiau paslankus, nei kad ankstesnės versijos robotų. Tiesa, kulkosvaidis nėra privalomas MAARS atributas – jį galima nuimti ir pakeisti kita įranga – kad ir jau minėtų minų paieškos ir nukenksminimo „ranka“ ar specialia sistema durų atidarymui, sužeistųjų išvilkimui iš mūšio zonos ir t.t.

Žodžiu, sistema verta dėmesio. Kaip gi jis atrodo gyvai, galite pažiūrėti trumpame video intarpe.


Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (7)

Susijusios žymos: