Procesorių ateitis - terahercai?  (11)

Gigahercų lenktynės mikroprocesorių rinkoje buvo karščiausios 1990-2000 metais. Galiausiai Intel pasiekę 3GHz su viršum, atsimušė į 4GHz sieną ir nebesugebėjo jos apeiti. Aukštesnio dažnio procesoriai perkaitinėjo ir naudojo per daug energijos, tad Intel pasidavė ir perėjo į kelių procesorių rinka.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Intel atstovas Pat Gelsinger dar 2001 metais teigė, kad 30-40GHz dažnio procesorius išvysti iki 2010 metų įmanoma tik tuomet, jei rinkoje pasirodys atomine energija maitinami kompiuteriai. Tačiau Jutos universiteto (JAV) mokslininkai, užsibrėžė sau tikslą paneigti šį Intel teiginį ir ėmė rimtai dirbti ties terahercų technologija.

Jie tiki, kad dabartiniai procesorių greičiai gali sparčiai išaugti per keletą ateinančių metų, jei tik sistemų projektuotojai atkreips dėmesį į optines technologijas. Mokslininkai dirba ties infraraudonųjų spindulių technologija, kuri naudoja ne elektrą, o optinius spindulius. Jie jau yra sukūrę linijos prototipą (iš esmės nanostruktūrą), kuria galima perduoti šiuos spindulius (dar vadinamus terahercų radiaciją ). Nors kol kas jie nesugebėjo sugeneruoti konkrečiai 1 THz dažnio signalo, bet jiems jau pavyko gauti ir ištyrinėti į „terahercinės radiacijos“ diapazoną (0.1-10 THz) papuolančius apatinius dažnius.

Taigi, eksperimentų metu Jutos mokslininkai kol kas dirba su 0,3THz ( 300GHz ) dažnio signalais – juos mokslininkai gali ne tik generuoti, bet ir tyrinėti. Profesorius Ajay Nahata pripažįsta, kad viskas ką jiems pavyko padaryti, tai tik sukurti laidus, galinčius be didesnių nuostolių perdavinėti tokio dažnio signalus. Tad priešakyje laukia dar labai didelis darbas - sukurti kitus procesoriui būtinus įtaisus (jungiklius, moduliatorius, tranzistorius), kurie galėtų dirbti terahercų dažnyje.

Nežiūrint didžiulė darbo priešakyje, Nahata tikisi, jog kompiuteriai su infraraudonųjų spindulių technologija gali tapti komerciškai naudojami jau per ateinančius 10 metų. Jei tai tiesa, tai kompiuterių rinka pasikeis neatpažįstamai.

Mokslininkų tyrimo rezultatai pristatyti balandžio mėnesio 18 dienos Optics Express žurnale.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (11)