2007 metų Google dovanėlės - džiaugtis ar liūdėti?  (5)

Google Kalėdų senis pradėjo interneto vartotojos lankyti prieš porą savaičių iki pačių Kalėdų. Jo maišas labai didelis ir dovanų jame labai daug – bet ar jos bus tokios kokių visi tikėjosi? Jau dabar pasigirsta nusivylusių internautų balsų - jų manymu, google šiemetiniai projektai ne tik neatneš reikiamos naudos, bet net ir trukdys vartotojams. Kaip bus iš tikrųjų - sužinosime viską patys išbandę.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Didžiausias netikėtumas – Wikipedia dublikatas, vardu Google Knols. Vienos nemokamos ir atviros enciklopedijos negana, dabar turėsime dar vieną, paskirstytą po paieškos rezultatus. Tai nėra blogai – kaip yra konkurencija tarp mokamų produktų, taip ji gali būti ir tarp nemokamų, tik Wikipedia bendruomenei šventės smarkiai apkarto, nes iki šiol pagal daugelį paieškos žodžių pirmoje rezultatų eilutėje būdavo Wikipedia informacija. Nuo šiol bus Google Knol tekstai, įdėti tiesiai į paieškos rezultatus. Taip tikimasi, kad žmonės pasitenkins Knol pateiktu tekstu ir nebespaudys jokių nuorodų į Wikipedia bei kitus šaltinius. Knol tekstų atsiras daug greičiau ir daug daugiau nei Wikipedia dėl dviejų dalykų: autoriaus nuotraukos (kas nenori pasirodyti ekspertu?) ir pinigų iš reklamos, kuriuos mokės Google (dalies, žinoma). Kas iš to Google? Daug daugiau laiko praleisto tiesiogiai paieškos rezultatuose ir daug daugiau paspaustų reklamos nuorodų, nes jos bus šalia turinio, o ne nuorodų į jį. Gali būti, kad tai yra Wikipedia, kaip plačiai naudojamo informacijos ir žinių įrankio mirtis. Pažiūrėsime.

Kita dovanėlė – galimybė Google Analytics lyginti ne tik dviejų laiko atkarpų, bet ir dviejų skirtingų tipų statistiką – nieko neskriaudžia, bet gali pagimdyti daug beverčių spėliojimų ir keistų teorijų. Ar suvalgomų obuolių kiekis priklauso nuo to, kiek vakar prisnigo? Gaila, kad neteko mokytis statistikos – vertinu ją labai primityviai, bet įsivaizduoju, kiek teorijų galima prikurti lyginant įvairias statistikas.

Lietuvos blogeriai jau rašė apie YouTube burbulus. Šis dalykas irgi sukurtas ne vartotojų patogumui, o laiko, praleidžiamo YouTube padidinimui. Matyt iš tikrųjų Google finansininkai buvo su griežta veido išraiška ir „Taip, žmonės, dabar pasikalbėsime rimtai…“ apsilankę pas firmos programuotojus. YouTube, leisdama įterpti klipus į kitas svetaines „išbarsto“ labai daug dėmesio, tad burbulais ir kitomis priemonėmis svetainėje, bandoma sukurti mechanizmus, kurie kaip galima ilgiau sulaikytų tiesiogiai atėjusius ar per nuorodas užklydusius lankytojus. Visa tai nėra blogai – atvirkščiai, patogu norintiems klaidžioti po interneto videoteką valandų valandas, bet tokia funkcija YouTube jau buvo, tik ne tokia vizualiai patraukli.

Naujausia Google Toolbar versija yra glaudžiau integruota su Google Notebook. Į Notebook pasidėtas svetainių turinys dabar tose svetainėse pažymimas „markeriu“. Tiesiogiai dalintis šiuo turiniu dar nėra kaip (kaip ir peržiūrėti kitų pasižymėtą tekstą), bet jau galima nuorodas į anotacijas skelbti viešai ir užsisakyti kito nuorodas. Gal ateityje viskas bus paprasčiau, nes dabar naudotis tokia sistema – vienas vargas.

Galiausiai atsirado ir visiškai paika funkcija, per GoogleTalk leidžianti rodyti, kokius straipsnius jūs pažymėjote kaip viešai prieinamus savo Google Reader skaitytuve (apie tai taip pat rašė lietuviškuose bloguose). Matyt, pastebėjusi, kad žmonės menkai naudojasi funkcija ar išvis jos atsikrato, Google ieško naujų būdų jos propagavimui. Pati savaime ši naujovė nėra bloga, bet kai ji atsiranda anksčiau nei GoogleTalk galimybė užblokuoti įeinančias žinutes ar klaviatūros komandos Google Reader perjungti skaitytų/neskaitytų rašinių rodymą, tai jau blogai.

Mes jau turime patirties su firmomis, kurios serga „funkcionitu“ – apkrauna programas nereikalingomis funkcijomis, nekreipdamos dėmesio į tai, kas vartotojams svarbiausia. Iki šiol tebėra nepatenkinta dauguma norų, skelbtų „wish list“ sąrašuose daugybėje žinomų tinklaraščių. Šioms Kalėdoms Google senelis maišą prikrovė tikrų žaisliukų - gražių, spalvingų, bet nereikalingų. Gal po švenčių sugrįš praktiškesnis mąstymas?

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (5)

Susijusios žymos: