Naujasis moduliatorius pranašauja „nešiojamų superkompiuterių“ erą  (9)

Kompanija IBM padarė didelį žingsnį į priekį kuriant naujos kartos superkompiuterius. Kompanijos darbuotojams pavyko sukurti ultrakompaktinį elektrooptinį moduliatorių, sugebantį duomenis konvertuoti 10 gigabitų į sekundę greičiu. Ir nors greičio rezultatai yra daugiau nei įspūdingi, pačių IBM darbuotojų nuomone svarbiausias naujojo moduliatoriaus parametras – labai nedideli matmenys.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Moduliatorius sukurtas IBM tyrimų centre (T.J. Watson Research Center). Šalia didelės spartos kūrėjai pažymi, jog moduliatoriaus matmenys yra bent 100-1000 kartų mažesni už analogiškus pagal veikimo principą ir paskirtį.

Moduliatorius turi skaitmeninio signalo arba lazerio spindulio įėjimą, o išduoda šviesos impulsus, moduliuotus pagal įėjime esančius „nuliukų“ ir „vienetukų“ signalus. Įdomiausia su naujojo moduliatoriaus planuojamu pritaikymu – turbūt daug kas nesusimąstydamas pareikš, jog tai puiki ateities spartaus ryšio priemonė. Tačiau pasirodė šiai technologijai gali būti skirtas kitas vaidmuo – ne ryšio sferoje, bet kaip ateities procesorių sudedamoji dalis.

Koks ryšys tarp duomenų perdavimo moduliatoriaus ir mikroprocesorių? Pasirodo labai didelis. Dabar inžinieriai susiduria su didelėmis problemomis bandydami į vieną procesorių sutalpinti didelį kiekį branduolių. Ir problema yra labai paprasta – tiesiog procesorius ima labai kaisti. Jautriausia daugiabranduolinio procesoriaus vieta – branduolių sujungimai. Štai šioje vietoje IBM inžinieriai tikisi panaudoti super mažų matmenų naująjį elektrooptinį moduliatorių – pakeitus tradicinį elektrinį branduolių sujungimą į optinį, labai ryškiai sumažės procesoriaus sunaudojama galia ir tuo pačiu išskiriama šiluma.

Tokiu būdų branduolius sujungiant su elektrooptiniais moduliatoriais ir demoduliatoriais, bus galima tarpusavio komunikacijas vykdyti vien optikos pagalba ir dėl sumažėjusios galios atsiras galimybė sujungti tūkstančius branduolių į vieną procesorių. Negana to, nauja technologija garantuoja tarp branduolių vykstančių duomenų mainų spartos išaugimą ne mažiau kaip 100 kartų – bent jau taip tvirtinama kompanijos spaudos pranešime.

Įsivaizduojate paprastą nedidelio dydžio procesorių su tūkstančiu ar daugiau branduolių? Toks procesorius nesunkiai tilptų į paprasčiausio nešiojamo kompiuterio korpusą, o jo galimybės prilygtų dabartiniams superkompiuteriams. Ir vietoj daugybės kilovatų galios (kaip kad yra dabartiniuose superkompiuteriuose, užimančiuose atskiras patalpas) būtų sunaudojami vienetai arba dešimtys vatų.

Projekto vadovas, daktaras Will Green, pareiškė: „Mes tikime, jog tai pagrindinis proveržis į nanofotonikos sritį silicio elektronikoje. Kaip ir optinių linijų atsiradimas, leidęs labai stipriai padidinti duomenų perdavimo greičius, paskatino milžinišką interneto ryšio populiarėjimą, taip ir dabartinė technologiją atveria panašias galimybes integriniuose grandynuose“.

Na, o kol laukiame naujųjų superkompiuterių, galite paskaityti apie dabar esančius superkompiuterius ir jų technologijas: apie gražiausią superkompiuterį, dviratininkų energija maitinamą superkompiuterį arba pačius galingiausius pasaulio superkompiuterius. Arba galite paskaityti apie pigius, tik $100 vertės nešiojamus kompiuterius.

Plačiau: Shrinking supercomputers: IBM optical modulator promises processing breakthrough

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (9)