5.1. Vaizdo plokščių komponentai (1 dalis)  (0)

Dokumente pateikiama trumpa tipinių vaizdo plokščių komponentų suvestinė, aprašoma šių komponentų paskirtis bei jų sąsajos tarpusavyje. Plačiau aptariama video BIOS ir grafinių procesorių kartos; vaizdo plokščių komponentų aprašymas bus pratęstas antroje dalyje.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

   Visos vaizdo plokštės (kartais dar vadinamos vaizdo kortomis arba vaizdo adapteriais) turi tam tikrus bazinius komponentus, tokius kaip:

·         Video BIOS.
·         Vaizdo procesorius/vaizdo akseleratorius (angl. Video processor/video accelerator).
·         Vaizdo atmintinė.
·         Keitiklis kodas-analogas (angl. Digital-to-analog converter – DAC). Anksčiau šis keitiklis buvo gaminamas kaip atskira mikroschema; dabar DAC paprastai integruojamas į vaizdo procesoriaus/akseleratoriaus lustą. DAC nėra būtinas, jei kompiuterio vaizdo posistemė turi tik skaitmeninius komponentus (skaitmeninę vaizdo plokštę ir displėjų), tačiau dauguma šiandieninių vaizdo posistemių vis dar komplektuojamos su analoginėmis VGA plokštėmis bei analoginiu displėjumi. Dėl šios priežasties vaizdo plokštėse dar kurį laiką bus numatomas integruotas DAC.
·         Magistralės jungtis (angl. Bus connector).
·         Vaizdo tvarkyklė (angl. Video driver).

   5.1 pav. parodytos daugumos iš šių komponentų išdėstymo vietos tipinėje PCI Express x16 tipo vaizdo plokštėje. Sutrumpinimas GPU reiškia grafikos procesorių (angl. graphics processing unit).

Vaizdo plokštės sandara

5.1 pav. Tipinė aukštos klasės (high-end) vaizdo  plokštė, pagaminta naudojant NVIDIA GeForce 7800 GTX – GPU –žaidimų grafikai optimizuotą procesorių, galintį aptarnauti du displėjus. Paveiksle: 1 – TV-out (S-video) jungtis; 2 – DVI-out (gali būti konvertuojamas į VGA-out); 3 – ventiliatoriaus maitinimo jungtis; 4 – PCI Express x16 lizdo jungtis; 5 – variniai radiatoriai, dengiantys GDDR3 atminties lustus; 6 – sistemos jungtis prie maitinimo šaltinio; 7 – aušinantis GPU ventiliatorius; 8 – MIO jungtis (SLI tiltas)

   Praktiškai visos šiandien rinkoje parduodamos vaizdo plokštės palaiko 3D akceleracijos funkcijas. Toliau smulkiau aptarsime visus išvardintus komponentus ir funkcijas.

 

Video BIOS

   Vaizdo plokštėse naudojama BIOS (angl. basic input-output system) pagal savo struktūrą yra panaši į pagrindinės AK sistemos BIOS, tačiau nuo jos visiškai atskira (kiti AK sistemos įtaisai, tokie kaip SCSI adapteriai, taip pat gali turėti savo atskirą BIOS). Jei greitai įjungiate savo monitorių pradėjus krautis sistemai, dar galite spėti pamatyti savo plokštės vaizdo BIOS identifikacinį skydelį (arba identifikacinį tekstą), kurio paskirtis daugiau reklaminė nei informacinė.

   Panašiai kaip ir sisteminė BIOS, vaizdo adapterio BIOS yra įrašoma į ROM (angl. read-only memory) lustą, saugantį bazines instrukcijas, užtikrinančias sąsają tarp vaizdo plokštės aparatūros ir jūsų sistemoje veikiančios programinės įrangos. Į Video BIOS užklausas siunčianti programinė įranga gali būti savarankiška programa, operacinė sistema arba pagrindinės sistemos BIOS. Išankstinis BIOS lusto užprogramavimas leidžia vartotojo sistemai atvaizduoti informaciją ekrane sistemos POST (angl. power-on-self-test) ir įkrovos (angl. boot) sekų vykdymo metu, anksčiau nei bet kokios kitos tvarkyklės bus užkrautos iš disko.

   Video BIOS gali būti atnaujinama – lygiai taip pat kaip ir sisteminė BIOS. Tai atliekama vienu iš dviejų būdų. BIOS įrašyti naudojamas perrašomas lustas, vadinamas EEPROM (angl. electrically erasable programmable read-only memory), į kurią vartotojai gali įrašyti naujesnę BIOS versiją pasinaudodami specialiomis plokštės gamintojo pateikiamomis programomis (paprastai šias programas galima parsisiųsti iš gamintojo internetinės svetainės). Labai senose plokštėse vartotojas gali netgi pakeisti pačią BIOS mikroschemą – vietoj jos įlituoti naują, jei tik gamintojas dar tebegamina naujas tokiai plokštei skirtas mikroschemas ir jei tik gamintojas tvirtai neprilitavo BIOS prie spausdintinio montažo plokštės. Daugumoje naujausių vaizdo plokščių naudojami paviršinio montažo (angl. surface-mounted) BIOS lustų korpusai, o ne tradiciniai į lizdus montuojami korpusai. BIOS atnaujinti naudojama programinė įranga paprastai vadinama flash BIOS; dauguma šiandieninių vaizdo plokščių modelių, palaikančių BIOS atnaujinimą, taiko būtent šį metodą. Tačiau, dauguma plokščių tiekėjų, spręsdami plokščių veikimo problemas, labiau linkę atnaujinti tvarkykles, o ne atlikti BIOS atnaujinimą.

   Video BIOS atnaujinimai (kartais dar vadinami vaizdo plokštės programinės įrangos (angl. firmware) atnaujinimais) kartais yra būtini, jei norima naudoti jau kurį laiką egzistuojančią vaizdo plokštę su nauja operacine sistema, arba kai gamintojas susiduria su esmine programavimo klaida pradinėje valdančiosios programos versijoje. Kartais BIOS atnaujinimas būtinas dėl to, kad gamintojas atliko esminį vaizdo plokštės mikroschemų rinkinio vaizdo tvarkyklių redagavimą. Kaip taisyklė, video BIOS yra komponentas, patenkantis į kategoriją „jei jis nesugedo, netaisyk“. Patartina nesusivilioti atnaujinti programos tik dėl to, kad atradote, jog yra nauja, redaguota BIOS versija. Pirmiausia peržiūrėkite atnaujinimo dokumentaciją; jei jums neteko susidurti nei su viena problema, kuriai išspręsti skirtas tas atnaujinimas, palikite jį ramybėje.

Vaizdo procesorius

   Vaizdo procesorius (taip pat plačiai žinomas pavadinimais: vaizdo mikroschemų rinkinys (angl. video chipset), vaizdo grafikos procesorius, arba tiesiog GPU) yra bet kokios vaizdo plokštės širdis ir iš esmės nulemia plokštės funkcijas ir našumo lygį. Dvi vaizdo plokštės, pagamintos naudojant tą patį vaizdo mikroschemų rinkinį, dažnai pasižymi tomis pačiomis savybėmis ir yra panašaus našumo. Programinės įrangos tvarkyklės, kuriomis OS ir programos naudoja kreipiantis į grafinio adapterio aparatūrą, kuriamos atsižvelgiant iš esmės tik į vaizdo mikroschemų rinkinį. Praktikoje jūs dažnai galite vienam adapteriui skirtą tvarkyklę pritaikyti kitam adapteriui, kuris pagamintas naudojant tą patį mikroschemų rinkinį. Tačiau, žinoma, to paties mikroschemų rinkinio pagrindu pagamintos plokštės gali skirtis vaizdo atminties tipu ir jos kiekiu, o tai jau turi įtakos plokštės našumui.

   Nuo pat pirmųjų sukurtų VGA plokščių jose buvo naudojami kelių pagrindinių tipų procesoriai; šios procesorių technologijos yra palygintos 5.1 lentelėje.

5.1 lentelė. Vaizdo procesorių technologijos
Procesoriaus tipas
Kurioje vietoje vyksta vaizdo apdorojimas
Santykinis greitis
Santykinė kaina
Šiandieninis pritaikymas
Kadrų buferis (angl. Frame-buffer)
Kompiuterio CPU.
Labai lėtas
Labai maža
Nenaudojamas; dauguma ISA vaizdo plokščių
Grafikos ko-procesorius (angl. Graphics coprocessor)
Nuosavas vaizdo plokštės procesorius.
Labai greitas
Labai didelė
CAD ir inžinerinės darbo stotys
Grafikos akseleratorius
Vaizdo procesorius nupiešia linijas, apskritimus ir kitas figūras; CPU siunčia komandas, nurodančias ką piešti.
Greitas
Nuo mažos iki vidutinės
Visos populiariausios vaizdo plokštės; šiandieninėse plokštėse kombinuojamas su 3D GPU
3D grafikos procesorius (GPU)
Vaizdo plokštės 3D GPU (akseleratoriaus mikroschemų rinkinyje) generuoja poligonus ir jei reikia prideda apšvietimo ir šešėlių efektus.
Greitas 2D ir 3D vaizdavimas
Platus kainos diapazonas, priklausomai nuo mikroschemų rinkinio, atminties bei RAMDAC (arba tiesiog DAC) spartos
Visos populiariausios vaizdo plokštės
Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(2)
(0)
(2)

Komentarai (0)

Susijusios žymos: