E. Coli bakterijos: būsimas energijos šaltinis?  (2)

Daugeliui mums žodis E.coli (angl. „Escherichia coli” – žarnyno lazdelė) asocijuojasi su apsinuodijimu maistu, tačiau Teksaso A&M universito profesorius šią bakteriją mato kaip ateities kuro šaltinį.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

E.coli buvo taip genetiškai modifikuota, jog ėmė gaminti 140 kartų daugiau vandenilio, negu natūraliai tai darydavo. Nors bakteriją modifikavęs profesorius, Thomas Wood, sako, jog dar reikia atlikti daug darbų, kol E.coli bus galima panaudoti komerciškai, tačiau jis tiki, jog šis jo darbas gali tapti pradžia vandeniliu pagrįstai ekonomikai.

Atnaujinamas, švarus ir efektyvus vandenilis yra pagrindinė sudedamoji dalis kuro-ląstelės (angl. „fuel-cell“) technologijoje. Tikimasi, jog toks kuras aprūpins elektra ne vien automobilius, bet galiausiai ir pačias jėgaines. Šiuo metu didžioji vandenilio dalis gaunama jį atskiriant nuo deguonies. Toks vandenilio gavimo būdas brangus ir reikalaujantis daug energijos.

Profesorius Wood‘as atrankos būdu iš E.coli DNR pašalino šešis specifinius genus, taip priversdamas bakteriją veikti kaip vandenilio ‘gamyklą’, naudojančią cukrų. Moksliškai kalbant, profesorius padidino natūraliai bakterijose vykstantį gliukozės pakeitimo procesą. E.coli po šių modifikacijų tapo konkurencingesnės bei ne tokios žalingos.

Cukrus – E.coli energijos išteklius - gali būti gaunamas iš tam tikrų javų, pavyzdžiui, grūdų. Vadinasi visa esmė tokia: iš kažkokio derliaus gautą cukrų paversti vandeniliu. Beje vandenilis gaunamas dujų pavidalu. Tokia vandenilio gavyba būtų pigesnė, negu dabartinė. Dar vienas privalumas – lengviau ir ne taip pavojinga transportuoti.

Kolkas bakterijos dar tobulinamos laboratorijoje, kur norima iš mažiau(bakterijų) gauti daugiau(vandenilio). Vis daugiau mokslinikų pritaria, jog vandenilis – ateities kuras.

Reikia priminti, jog kiti mokslininkai bakterijas nori panaudoti benzino gamyboje – o kuri iš galimybių bus pasirinkta ateityje, parodys laikas.

Parengė: Evaldas

Šaltinis: Texas A&M University

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (2)