Aukštosios matematikos žinynas internete  (0)

Nacionalinis Standartų ir technologijos institutas (The National Institute of Standards and Technology (NIST), JAV) paskelbė pirmus penkis internetinio matematikos formulių žinyno skyrius.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Žinynas, pavadintas „Digital Library of Mathematical Functions“ (DLMF, Skaitmeninė matematikos funkcijų biblioteka), buvo kuriamas dešimtį metų, o jo pagrindu tapo 1964 metų NIST leidinys „Handbook of Mathematical Functions“ (Parankinė matematikos funkcijų knyga) – vienas iš labiausiai cituojamų šaltinių matematikos straipsniuose, o išspausdinta šio žinyno buvo daugiau nei milijonas kopijų.

Žinynas skiriamas pirmiausia tiems, kurie savo darbe naudojasi specialiosiomis matematikos funkcijomis – specialiosios čia reiškia tai, kad tos funkcijos dažnai naudojamos įvairiausiems fizikiniams reiškiniams, nuo garso bangų sklidimo iki kvantinių reiškinių, aprašyti ir modeliuoti, taip pat ir daugelyje kitų sričių, kaip kriptografija, signalų analizė, kompiuterinis dizainas, projektavimas.

Jame yra ir kitos labai naudingos informacijos – kur tos funkcijos yra pritaikomos praktikoje, alternatyvios išraiškos, sąryšiai su kitomis funkcijomis, galimybė gauti trimačius grafinius vaizdus VRML (virtual reality markup language) formatu.

Internetinė versija yra kol kas beta (testavimo) stadijoje, tačiau pirmieji penki skyriai pilnai veikiantys, todėl ja jau galima naudotis.

Numatoma, kad žinynas bus baigtas 2009 metais, tuomet jame bus 36 skyriai ir daugiau nei tūkstantis puslapių aukštosios matematikos informacijos – 9000 formulių ir daugiau nei 500 iliustracijų.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(2)
(0)
(1)

Komentarai (0)

Susijusios žymos: