Helis iš Mėnulio - ateities energijos šaltinis?  (15)

Dar prieš kelerius metus mažai kas galėjo prognozuoti, jog iki 2007 metų įsibėgės antrosios Mėnulio įsisavinimo lenktynės. Be to, šiandieninės lenktynės skiriasi nuo to, kas vyko tarp JAV ir SSRS šeštajame dešimtmetyje - dabar jose dalyvauja pilnas supervalstybių "rinkinys", įskaitant Kiniją ir Indiją. Dar didesnę nuostabą kelia tai, jog tokio susidomėjimo priežastis - helis-3, kuris mokslininkų teigimu yra idealus kuras branduolinės sintezės reaktoriams, tačiau ypač retas resursas Žemėje.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Prognozuojama, jog helio-3 ištekliai Mėnulyje yra gerokai didesni, nors ir ne tokie dideli kaip norėtųsi. NASA kosmoso tyrinėjimų vizijoje numatyta, jog JAV astronautai į mėnulį vėl turėtų skristi 2020, o iki 2024 metų ten turėtų būti įkurta nuolatinė bazė. Nors NASA niekada nepaskelbė (bet ir nepaneigė) siekio išgauti helį-3, tačiau siekia įsitvirtinti palankiose He3 gavybai zonose. Rusija savo ruožtu teigia, jog nuolatinę Mėnulio bazę įkurs iki 2015-2020 metų ir kad joje bus vykdoma He3 gavyba.

Panašu, jog Kinija taip pat tiki, jog Mėnulyje išgaunamu heliu-3 galima "maitinti" elektrines Žemėje. Šį rudenį valstybė tikisi paleisti dirbtinį Mėnulio palydovą, o iki 2011 metų į jo paviršių nuleisti nepilotuojamą tyrinėjimams skirtą mėnuleigį.

Indija taip pat neketina likti nuošalyje. Dar šį pavasarį tuometinis Indijos prezidentas A.P.J. Kalam ir ministras pirmininkas Manmohan Singh savo kalbose pareiškė, jog ši viena didžiausių pasaulio valstybių planuoja ne tik konstruoti gigantiškus saulės energijos kolektorius Žemės orbitoje ir Mėnulyje, tačiau taip pat planuoja Mėnulio paviršiuje išgauti He3. Kosminis zondas "Chandrayaan-1" bus paleistas ateinančiais metais. Indijos erdvės tyrimų organizacija ISRO jau kalba apie tai, jog 2010 arba 2011 metais "Chandrayaan-2" transportuos mėnuleigį.

Japonija ir Vokietija taip pat nedviprasmiškai užsimena apie ketinimus vykdyti savo nuosavas Mėnulio misijas apytiksliai tuo pat metu kaip ir konkurentai. Taip pat minimas tikslas išgauti He3 ir transportuoti jį atgal į branduolinės sintezės reaktorius turinčias elektrines Žemėje.
Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(15)
(0)
(15)

Komentarai (15)