Ateityje - ant bet kokių paviršių užpurškiami elektroniniai įrenginiai?  (5)

Pora Japonijos kompanijų - "Mitsubishi Chemical" ir "Sumitomo Chemical" savo ateities vizijose nesustoja ties lanksčiais ekranais ir plonyčiais telefonais. Jų esminis tikslas yra sukurti vadinamosios "užpurškiamos elektronikos" technologiją. Tai technologija, kai elektroninių įrenginių molekulės būtų saugomos lygiai taip pat kaip ir dažai - tiesiog skardinėse.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Pirmiausia tikimasi sukurti skysčius, kuriuose būtų saugomos dalelės, savo veikimo principu panašios į OLED ekranų sudedamuosius komponentus. "Mitsubishi Chemical" inžinierius Tokitaro Hoshijima mano, jog "užpurškiamos elektronikos "technologiją pavyks pritaikyti tiek ultraploniems displėjams, tiek Saulės elementams gaminti.

Kadangi Saulės elementai ir OLED veikia panašiu (tik atvirkštiniu) principu, teoriškai įmanoma pagaminti medžiagas, galinčias tiek sugerti šviesos energiją ir paversti ją elektra, tiek naudoti jas kaip valdomą displėjų. Hoshijima kartu su kitais komandos nariais bando sukurti savotišką "molekulinę sriubą" - elektroninių mikroskopinių elementų ir papildomų medžiagų mišinį, kurį būtų galima užpurkšti ant bet ko ir kad jam išdžiuvus liktų tik maždaug 100nm storio sluoksnis. Tai yra jų siūlomos naujos Saulės elementų technologijos pagrindas. Išradėjas sako, jog "Tai, ką aš noriu sukurti, yra pasaulis, kuriam nereikėtų elektros rozečių". Jo manymu, tokią "pastą" užnešus ant telefono korpuso, jam pakaktų energijos, gaunamos iš Saulės šviesos.

Siekdami tokio pat tikslo "Sumitomo Chemical" tyrinėtojai jau yra sukūrę panašų organinės kilmės tirpalą, kurį užpurškus ant paviršiaus bus sukuriamas OLED ekranas. Tokį displėjų būtų galima užpurkšti ant suvyniojamo lankstaus pagrindo arba tiesiog ant sienos. Jei jam eitų pritaikyti kitos kompanijos kuriamus Saulės elementus, tai reikštų, jog tokio televizoriaus beveik niekada nereikėtų jungti prie elektros tinklo.

"Rožinės ateities" projektai, tokie kaip šis, paprastai trunka ilgus metus kol pasiekia realių gaminių stadijas ir duoda "apčiuopiamų" vaisių. Tačiau abi kompanijos siekia sukurti naudojimui tinkamus tokiu būdu pagamintų įrenginių prototipus per artimiausius du metus.

(1)
(0)
(1)

Komentarai (5)