Cyber Goggles: objektus atpažįstantys akiniai  (0)

Tokijo universiteto (University of Tokyo) mokslininkai sukūrė „protingų“ akinių sistemą, gebančią filmuoti vaizdus, kuriuos mato žmogus, po to juos įrašyti į atmintį, išanalizuoti ir atpažinti juose užfiksuotus objektus. Vėliau, įvedus raktinį paieškos žodį nesunkiai galima išvysti pasirinktą praeities vaizdą.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Sistema, pavadinta „Cyber Goggles“, susideda iš akinių, kompaktiškos video kameros, tvirtinamos prie akinių rėmelio ir duomenis apdorojančio kompiuterio, kuris tvirtinamas prie nugaros. Video kamera siunčia video duomenis į kompiuterį, kuriame veikiantis ultra greitas vaizdų apdorojimo algoritmas atskiria matomus objektus ir juos talpina į lengvai naršomą duomenų bazę. Tiesa, šis algoritmas nesugeba pats savaime identifikuoti matomus objektus – tai jau būtų dirbtinis intelektas, bet iki jo žmonijai dar tolokai. Norint, kad sistema atpažintu nufilmuotus objektus, reikia turėti pradinę duomenų bazę su pavyzdiniais vaizdais. Po to programinė įranga palyginimo būdu sugeba iš matomo vaizdo iškirti atitinkančius vaizdus. Įvertinant, jog atpažinimo procesas vyksta realiu laiku, vien jau tai toks pasiekimas yra vertas dėmesio.

Bandymo metu į pradinę atpažinimo programos duomenų bazę buvo įtraukta 60 skirtingų objektų vaizdų – begonija, CD diskas, plaktukas, mobilus telefonas ir t.t. Vėliau testuotojas vaikščiojo po kambarį ir apžiūrinėjo jame esančius įprastinius daiktus. Cyber Goggles sistema automatiškai viską filmuodavo ir suradusi atitikmenį į nedidelį skystų kristalų ekraną išvesdavo jo pavadinimą. Vėliau tereikėjo įvesti paieškos žodį ir ekrane pasirodydavo nufilmuota vaizdo medžiaga, atitinkanti užklausą.

Kūrėjų nuomone, ši sistema turi daug pritaikymo galimybių – nuo automatizuotos vaizdų apdorojimo sistemos iki robotų-humanoidų sukūrimo. Priminsime, jog ši technologija galėtų padėti įgyvendinti taip pat Tokijuje gyvenančio Mac Funamizu idėją apie mobilios internetinės paieškos planšetę.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (0)