Lietuvos mokslininkai ir verslininkai veja pakinktus saulei  (5)

Mūsų portale ne taip ir dažnai pasirodo tikrų lietuviškų mokslinių-technologinių naujienų, tad be galo malonu tokius retus "perliukus" publikuoti. Nors su laiku, augant portalui, jų turėtų daugėti. O šį sykį pristatome lietuvių mokslininkų ir verslininkų planus per artimiausius 3 metus Lietuvoje sukurti naują saulės elementų iš kristalinio silicio gamybos technologiją ir pastatyti eksperimentinę gamyklą.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Perspektyvinių technologijų taikomųjų tyrimų instituto („ProTech“) direktorius Algirdas Galdikas sako, jog nauja technologija paremta ir nauja filosofija – savaiminio formavimosi principais.

„Pamenate mokyklinį eksperimentą, kai išgarinus druska prisotintą tirpalą susidaro druskos kristalai – tai ir yra savaiminis formavimasis“, – dienraščiui „Verslo žinios“ aiškino jis. Anot A. Galdiko, šiais procesais ketinama pakeisti kai kuriuos kitus, iki šiol brangius procesus bei įrengimus.

Naują technologiją kurti ir ją užpatentuoti institutas ketina drauge su Lietuvos bendrovėmis „Saulės energija“, „Teltonikos importas ir eksportas“ bei Olandijos, Airijos ir Italijos įmonėmis.

Dėl ne mažiau nei 10 mln. Lt eksperimentinei gamyklai reikiamų investicijų, pasak A. Galdiko, šiuo metu kalbamasi su pora žinomų šalies koncernų, kurių sprendimai paaiškės per artimiausias savaites.

„Lietuvos verslas šiuo projektu labai domisi, nes energijos kaina auga, todėl visi alternatyvūs šaltiniai darosi perspektyvūs“, – teigė „ProTech“ direktorius.

Saulės ir vėjo elektrines projektuojančios, importuojančios ir įrengiančios „Saulės energijos“ vadovas Edmundas Žilinskas akcentuoja, kad rinkoje saulės elementų trūksta jau penkerius metus.

"Stambesniems užsakymams tenka stoti į dvejų ar trejų metų eilę", – sakė jis.

Tikimasi, kad gamykla Lietuvoje per metus galėtų pagaminti apie 100 tonų elementų gamybai tinkamo pokristalinio silicio, o vėliau čia galėtų būti gaminami ir patys fotoelektriniai keitikliai. Galimybių studijoje teigiama, kad metinis jos pelnas galėtų būti apie 43 mln. Lt.

Prie to paties galite paskaityti apie naujos kartos planuojamus serijinius saulės elementus, pirmąjį lietuvišką mobilų telefoną su dviem SIM kortelėmis ir lietuvišką vandeniliu varomą automobilį.

Šaltinis: lrt.lt

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (5)