Pristatytas Saulės energija varomo lėktuvo prototipas  (6)

Mūsų nuolatiniai skaitytojai dar gali prisiminti pavasarį publikuotą žinutę apie "Solar Impulse" lėktuvą. Jo išskirtinis bruožas tas, jog tai yra 100% Saulės energija varomas lėktuvas. Juo autorius Bertrand Piccard planuoja apskristi aplink pasaulį 2011 metais, bet pasiruošimas skrydžiui prasidėjo dar prieš gerą pusmetį. Jeigu metų pradžioje projektavimas vyko simuliatoriuose, bandant įvertinti visus esminius techninius reikalavimus, tai dabar jau žengtas dar vienas žingsnis link praktinio modulio – sukurtas būsimo lėktuvo dizaino prototipas.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Pagal visus aspektus unikalus šveicarų projektas "Solar Impulse" įsibėgėja. Lapkričio 5 dieną projekto autorius Bertrand Piccard kartu su bendraminčiais oficialiai pristatė pirmąjį saulės energija maitinamo lėktuvo HB-SIA dizaino prototipą. Kiek dabartinis variantas nukrypo nuo pirminio simuliacinio modelio, galite įvertinti patys, prisiminę mūsų anksčiau publikuotą "Solar Impulse" pristatymą.

Priminsime, jog konstruktoriai iškėlė pakankamai grandiozinį tikslą – sukonstruoti pilotuojamą lėktuvą, kuriam skristi nebūtų sunaudojama nei lašo tradicinių degalų. Energiją skrydžiui būtų imama iš saulės elementų, kurie dengs visą sparnų plotį. Šios energijos turi ne tik pakakti dienos skrydžiui, bet ji dar privalo pakrauti akumuliatorius nakties skrydžiui. Nors nepilotuojami lėktuvų modeliai jau sugeba su saulės energija raižyti padangę, tačiau pilotuojamo lėktuvo atveju atsiranda nemažas papildomas svoris ir energetiniai klausimai tampa aktualia problema. Visgi tikėtina, jog ateityje dar labiau sumažėjus akumuliatorių matmenims ir tobulėjant saulės energijos baterijoms, tai bus įgyvendintas uždavinys. Tačiau, kad laikas neitų veltui, inžinieriai jau dabar pradeda aktyviai projektuoti lėktuvo pirmtaką.

Po kelių skaičiavimų ir analizės metų Solar Impulse komanda imasi naujos veiklos – realaus modelio HB-SIA gamybos. Pilnai veikiantis modelis pasaulį išvys 2008 metų vasarą, o kol kas paruoštas tik jo dizainas.

Pagal pristatytą prototipo dizainą galima matyti kai kurias busimo lėktuvo charakteristikas. Sparnų plotis sieks 61 metrą (panašiai tiek pat, kaip didžiausio keleivinio lėktuvo Airbus A380), tačiau svers jis tik 1,5 tonos. Korpusas ir sparnai pagaminti iš anglies pluošto medžiagų. Vidutinis būsimo lėktuvo skrydžio greitis sieks apytiksliai 45 km/h.

Į orą pirmajam tikram bandomajam skrydžiui lėktuvas pakils 2009 metais. Tuomet planuojama, jog jis įveiks 36 valandų kelionę (diena, naktis, diena) nenaudodamas nė lašo cheminio kuro.

Tačiau HB-SIA nėra galutinis projekto autorių modelis – tai tik pirmas žingsnis konstruojant ateities modernius saulės energija varomus lėktuvus. Su jais planuojamas skrydis per Atlantą, o paskui ir pagrindinio tikslo įveikimas – kelionė aplink pasaulį.

Na ir pabaigai reikia paminėti, jog nors projektas vykdomas Šveicarijoje (pagrinde jame dalyvauja federalinio politechninio instituto EPFL mokslininkai) prie šios idėjos įgyvendinimo prisideda dar 50 valstybių mokslininkai.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (6)