M2 technologijos: kas svarbu kuriant interneto portalą  (1)

Interneto vartai, kitaip – portalai, viena populiariausių tinklalapio rūšių lietuviškajame žiniatinklyje. Plati ir įvairiaspalvė portalų pasiūla gerokai lenkia esamą paklausą ir skatina portalus nuolatos varžytis tarpusavyje dėl populiarumo ir didesnio lankytojų skaičiaus. Kaip nepaskęsti portalų jūroje ir pasiekti tikslinį portalo lankytoją, patariama susimąstyti dar prieš projektuojant sprendimą.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Patogus valdymas ir sklandus portalo darbas

Pirmasis žingsnis, padėsiantis pagrindą sėkmingam portalo gyvavimui – tinkamos turinio valdymo sistemos (TVS) pasirinkimas. Nors, mažai su informacinėmis technologijomis susipažinusiems žmonėms, ši sąvoka skamba ganėtinai paslaptingai, tai yra pagrindinis įrankis, leidžiantis minimalias kompiuterines žinias turinčiam vartotojui greitai ir lengvai valdyti tinklalapyje esančią informaciją. Kadangi interneto portalai pasižymi nuolat kintančiais, dideliais informacijos kiekiais, efektyvų jų administravimą, be funkcionalios turinio valdymo sistemos, įsivaizduoti sunku.

Pasirūpinus patogiu portalo administravimu, reiktų užtikrinti nepertraukiamą portalo veikimą. Didelis lankomumas gali trikdyti stabilų tinklalapio darbą, todėl kuriant portalą patariama numatyti būsimų lankytojų skaičių ir į tai atsižvelgti renkantis serverį, kuriame bus talpinamas tinklalapis. Esant nemažam portalų pasirinkimui, lankytojas nesivargins laukdamas, kol užsikraus lėtai veikiančio portalo puslapis ir, kaip mat, naršyklėje surinks kito tinklalapio adresą. Kad taip neatsitiktų, patariama daugiau dėmesio skirti greito ir sklandaus portalo darbo užtikrinimui, renkantis maksimalų techninį ir programinį portalo suderinamumą su serveriu.

Dažnėjant internetinėms atakoms ir įsilaužimams, informacijos saugumas virtualiame pasaulyje įgyja vis didesnę reikšmę. Netikėti išpuoliai gali sunaikinti ilgai kurtas duomenų bazes, pakenkti portalo turiniui, paviešinti konfidencialią informaciją ar kitaip padaryti daug žalos tiek portalui, tiek jo savininkams. Siekiant išvengti nuostolių, verta apsidrausti ir, pasikonsultavus su specialistais, naudoti rinkoje žinomus, patikrintus produktus, maksimaliai apsaugančius duomenų bazes, prisijungimus, serverius bei kitą programinę įrangą.

Didesnis lankomumas ir portalo funkcijų plėtra

Užtikrinus nepriekaištingą portalo valdymą ir veikimą, patariama susimąstyti apie internetinio portalo lankomumo didinimą. Lietuvoje sparčiai populiarėja, savo efektyvumu vis daugiau dėmesio sulaukiantis lankomumo didinimo būdas – tinklalapio optimizavimas interneto paieškos sistemoms (Google, Yahoo ir kt.). Jeigu portale viešai publikuojama daug kokybiškos informacijos, verta rinktis turinio valdymo sistemą, pritaikytą portalų optimizavimui paieškos sistemoms bei turinčią papildomas priemones, ženkliai padidinančias tikimybę tinklalapiui atsirasti pirmosiose paieškos rezultatų pozicijose. Gerose pozicijose esantys portalai sulaukia aktyvesnio lankomumo, yra labiau įsimenami ir turi daugiau galimybių įgyti pastovių lankytojų.

Technologinė pažanga sparčiai žengia į priekį, tad norint neatsilikti, tenka nuolat imtis naujausių sprendimų, vystyti ir tobulinti esančias idėjas. Kad ateityje nekiltų nesklandumų, norint praplėsti portalo funkcijas, įgyvendinti naujus, portalo efektyvumą didinančius sumanymus, rekomenduojama rinktis turinio valdymo sistemą, kurią galima bet kada ateityje papildyti naujomis funkcijomis ar moduliais. Nuolatinis judėjimas į priekį sustiprina portalo pozicijas konkurencinėje tinklalapių aplinkoje, tampa patrauklesnis esantiems ar naujiems lankytojams.

Be abejo, apžvelgti techniniai sprendimai negarantuoja šimtaprocentinės portalo sėkmės. Tai tėra dalis to, kas daro įtaką portalo realizavimui ir suteikia pranašumų varžantis su konkurentais. Portalo specifika, vizualiniai sprendimai, publikuojama informacija ir jos pateikimo formos bei kiti veiksniai taip pat lemia portalo pozicijas rinkoje, tačiau siekiant tinkamo jų įgyvendinimo ir efektyvumo, pirmiausia reikia atkreipti dėmesį į patikimą ir stabilų, aptartų techninių bei funkcinių sprendimų pagrindą.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: M2 Technologijos
(1)
(1)
(-1)

Komentarai (1)