JAV mokslininkai raginami kurti „naująją naftą“  (3)

JAV Gynybos departamento pažangiųjų tyrimų agentūra (DARPA) kreipėsi šalies mokslininkus ragindama padėti sukurti vadinamosios „skystosios anglies“ gamybos technologiją, kuri būtų ekonomiškai ir ekologiškai patraukli, skelbia „New Scientist“.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Nors DARPA kuria ir plėtoja gynybos poreikiams skirtus mokslo ir technikos projektus, kurių pasiekimai pirmiausia pradedami naudoti JAV kariuomenėje, nemažai agentūros projektų yra pakeitę viso pasaulio technologijų raidą, pavyzdžiui, čia buvo sukurtas ARPANET kompiuterių tinklas, kuriuo rėmėsi internetas.

„New Scientist“ teigimu, kasdien JAV kariuomenės poreikiams reikia apie 300 tūkstančių barelių skystų degalų, todėl Pentagonas šiuo požiūriu yra priklausomas nuo naftos produktų tiekimo iš užsienio valstybių. Tačiau JAV teritorijoje yra maždaug 275 milijardai tonų akmens anglies. DARPA atstovų teigimu, jei būtų galima paversti šiuos akmens anglies išteklius skystaisiais degalais, šalis nebepriklausytų nuo naftos eksporto.

„Suskystintos anglies“ technologija buvo sukurta beveik prieš 70 metų: nacistinėje Vokietijoje per Antrąjį pasaulinį karą buvo naudojamas vadinamasis Fischerio-Tropscho procesas. Tai netiesioginis skystųjų angliavandenilių sintezavimo būdas. Jį naudojant iš akmens anglies buvo gaminamas benzinas ir dyzelinis kuras. Tačiau jis nėra ekonomiškas, ir Vokietijoje buvo naudojamas dėl to, kad karo metais šalyje labai trūko naftos.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: TV3
TV3
(0)
(0)
(0)

Komentarai (3)