Amerikiečiai sukūrė oru varomą Porsche  (5)

Nesenai įsikūrusi Kalifornijos kompanija GIMM pristatė originalų automobilį MIIN-AER, pagamintą 1999 metų Porsche Boxster bazėje. Automobilis būtų kaip automobilis, jei ne viena įdomi „smulkmena“ – jis varomas suspaustu oru.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Automobilio debiutas įvyko konferencijos-parodos Alt Car Expo metu.

Didžiąją dalį automobilio galinės ir priekinės bagažinės erdvės užima iki 310 atmosferų slėgio suspausto oro balionai. Tiesa, automobilyje parinkta oro cirkuliacijos sistema bei kiti techniniai aspektai slepiami. Parodos metu kompanijos vadovas paminėjo tik tai, jog automobilyje tėra 6 judančios detalės, o suspaustas oras į išorę išeina per kelis etapus. Be to, numatytas kažkoks paslaptingas metodas, leidžiantis „gauti energiją iš supančios aplinkos“ – kas slypi po šiais kompanijos vadovo žodžiais, detalizuota nebuvo.

Liko neatskleista ir daugiau žurnalistus dominusių klausimų – pavyzdžiui kompiuterinės valdymo sistemos veikimo principas, atsakingas už oro padavimą ir paskirstymą. Žodžiu, kol kas tai ne tik įdomus, bet ir gana paslaptingas automobiliukas.

Tačiau pačio automobilio techniniai parametrai nebuvo nuslėpti. MIIN-AER jau dabar sugeba įsibėgėti iki 64-72 km/h greičio ir be oro balionų papildymo nuvažiuoti 80 km. Tiesa, netolimos ateities modifikacijose (planuojama mažų mažiausiai du skirtingi variantai) žadama pagerinti šiuos procesus. Tam bus išnaudojama stabdymo energija, kuri automatiškai papildys balionus suspaustu oru ir kiti nepaviešinti techniniai sprendimai, galėsiantys padidinti automobilio greitį iki 190km/h, o maksimalus atstumas, važiuojant 80km/h greičiu sieks 160 km.

Dabar, norint papildyti MIIN-AER balionus, teks naudoti stacionarų kompresorių ir sugaišti apie 10 minučių laiko, išnaudojant 25 kWh energijos. Bent jau tokius parametrus nurodo pati kompanija.

Tenka pripažinti, jog pakrovimui sunaudojamas ne toks jau ir menkas energijos kiekis, įvertinant tai, jog nuvažiuojama tik 80 km. Dabartiniai elektromobiliai bent 2-3 kartus ekonomiškesni. Tačiau tikėtina, jog brangesni. Tikėtina todėl, kad kompanija dar neįvardino MIIN-AER rinkos kainos, tačiau užsiminė, jog ji būtų mažesnė už elektromobilių.

Pasak kompanijos vadovo, suspaustas oras pasirinktas todėl, kad jam nereikia cheminių akumuliatorių, be to pneumatinės sistemos yra pigesnės ir šiai dienai paprastesnės bei patvaresnės.

Priminsime, jog panašius oru varomus automobilius gamins ir kitos Indijos bei JAV kompanijos. Taip pat galite paskaityti apie dar vieną egzotinį modelį, kuris tūrėtų būti varomas vandeniu.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(4)
(0)
(1)

Komentarai (5)

Susijusios žymos: