Stipriausio roboto titulas atiteko naujam mechanizmui  (0)

„Prasidėjo robotų karai“, - juokaudamas apie naująjį robotą kalba ankstesnio rekordininko vienas iš gamintojų, kompanijos KUKA atstovas Mike Beaupre.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

16 mėnesių – tiek laiko stipriausio roboto titulas, įteiktas 2007 metais, priklausė „vokiečiui“ KUKA KR 1000 titan. Dabar jo vietą užėmė modelis M-2000iA/1200, pagamintas JAV kompanijos FANUC Robotics.

Gamintojai pažymi, jog abu „galiūnai“ nėra paprasčiausi „raumenų kalnai“ arba tiesiog kranai – tai sudėtingos sistemos, turinčios daugybę jautrių daviklių ir valdomos programinės įrangos, kurią gamintojai dažnai vadina „dirbtiniu intelektu“. Toks teiginys turi prasmę, atsižvelgiant į tai, jog robotai sugeba vykdyti sudėtingas technologines operacijas, o kai kada priima savarankiškus sprendimus pagal nurodytus algoritmus.

Abu robotai (ir titan, ir M-2000iA/1200) skirti automobilių detalių surinkimui ir suvirinimui bei kitoms pramoninės gamybos reikmėms.

Naujasis robotas gali pakelti 1200 kg masės krovinį (200 kg daugiau, nei ankstesnis rekordininkas) ir perstumti jį 1,25 metrų atstumu atžvilgiu tvirtinimo platformos. Jo arsenale taip pat yra videokameros ir jautrūs „pirštai“.

„Mes galime paridenti link roboto vamzdį – manipuliatorius sugebės sekti jo judėjimą, tinkamoje padėtyje jį paimti ir perstatyti į naują vietą. O „dirbtinis intelektas“ leidžia robotą naudoti įvairiose skirtingose situacijose ir aplinkose“, - aiškina Richard Johnson iš FANUC Robotics kompanijos.

Abiejų robotų manipuliatoriai turi 6 laisvės laipsnius ir savo ruožtu pagal galimybes yra labai panašūs į žmogaus liemenį, pečius, ranką ir pirštus.

Kol kas nieko nekalbama apie naujovės kainą. Tačiau apytiksliai ją galima įvertinti pagal rinkoje esančius analogus. Tarkim kur kas paprastesnis modelis R-2000cB kainuoja $85 tūkstančius, o buvęs rekordininkas KUKA KR 1000 titan - $225-230 tūkstančių.

Kaina nėra maža. Tačiau gamintojai ją sutinka mokėti, nes tokie robotai paspartina gamybos procesą ir taip mažina gaminių savikainą. Tiesa, nemažai įmonių darbuotojų nusiteikę prieš tokias sistemas – jų manymu robotai atims iš žmonių darbo vietas. Į tokius nuogąstavimus FANUC Robotics atsako labai paprastai – nors robotas ir turi „dirbtinį intelektą“, tačiau korektiško darbo užtikrinimui reikalingas mažiausiai vienas operatorius ir technikas. Kaip ir pramoninės revoliucijos laikais žmonėms teks persikvalifikuoti.

Richard Johnson neneigia, jog jo kompanija galėtų ateityje sukurti ir dar galingesnius robotus. Tačiau tam turi atsirasti poreikis pačioje rinkoje. Tuo tarpu KUKA kompanijos atstovai nežada konkuruoti su nauju rekordininku ir pažymi, jog „titulas dar ne viskas – šiuos robotus reikia dar parduoti“.

Jeigu susidomėjote, detalesnę informaciją apie M-2000iA/1200 modelį surasite šiame kompanijos spaudos pranešime (PDF formatu). Jame yra aprašytas ir kitas giminingas modelis M-2000iA/900L, kuris pakeliai iki 900 kg svorį, tačiau gali jį perkelti 6,2 metro atstumu.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (0)

Susijusios žymos: