Lietuvoje jau pastatyta ir šiaudinė pirtis  (4)

Jau rašiau, kad prieš porą metų teko pabuvoti Baltarusijoje esančioje pirtyje, kurios sienos pastatytos iš šiaudų. Ten buvo dviejų aukštų pastatas. Prabangus. Dviejų aukštų. Su atviru baseinu. Ji nutinkuota ir iš išorės negali pasakyti iš ko ji pastatyta. Atrodo kaip normalus namukas (pirmoji nuotrauka).


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Tačiau viduje yra paliktas taip vadinamas "tiesos langas". Tai tokia vieta kur šiaudai neužtinkuoti. Įdėtas stiklas ir gali matyti sienos vidų. Tokie "tiesos langai" dažnai paliekami šiaudiniuose namuose, nes nutinkavus tikrai neina pasakyti kas slypi po tinku. "Tiesos langas" atrodo kaip paveikslas. "Langas" gali būti atidaromas ir šiaudus galima pačiupinėti. Štai vienas tokio "lango" pavyzdys:

Deja, Baltarusijoje buvome trumpai ir išbandyti pirties nepavyko. Jautėme tik atmosferą viduje. Būdamas viduje tarsi jauti, kad namas pastatytas iš kažko lengvo. Betoninio pastato sienos sukeltų slėgimo jausmą, o ten jautėmės laisviau. Gal tai įsitikinimas, o galbūt vis tik jaučiasi pagal mikroklimatą ir vidinius pojūčius kokiame name esi.

Praeitą savaitę teko lankytis pirmojoje šiaudinėje pirtelėje Lietuvoje. Ir šį kartą ne tik lankytis, o ir išbandyti ją. Pirtis, žinoma, kaip pirtis. Maloni, jaukaus dizaino. Ir "pečiukas" normalus, ir garai normalūs. Tačiau man joje patiko tai, kad buvo kuo kvėpuoti.

Žinoma, aš nesu pirčių specialistas. Reikėtų, kad šią pirtį "patikrintų" daug pirčių matę ir šią sritį išmanantys specialistai, tačiau kiek aš esu susidūręs su pirtimis, tai galiu pasakyti, kad oras joje tikrai neblogas, gaivus. Aš mėgstu orą, todėl man tai yra labai svarbus faktorius sprendžiant apie pirties kokybę. Mano manymu, būtinai turi būti gera ventiliacija. O šiaudai tam, kad pastatyti šiltą ir tuo pat metu "kvėpuojančią" sieną puikiai tinka.

Statant iš kitų medžiagų ir norint, kad šiluma nepabėgtų jų sienos išklojamos folija arba kokia nors kita medžiaga. Šiaudinėje pirtelėje to nėra. Kaip tik priešingai - šiaudinėje pirtyje NEGALIMA DĖTI JOKIOS DRĖGMĖS BARJERĄ SUDARANČIOS PLĖVELĖS. Atrodytų paradoksalu, nes juk šiaudus norisi saugoti nuo drėgmės susidarančios pirtyje, tačiau, pasirodo, yra visiškai priešingai. Jei tik uždėtum garo izoliaciją, tai už plėvelės dėl temperatūrų skirtumo susidarytų kondensatas, kuris patektų į šiaudus ir iš jų nepasišalintų. Siena pradėtų pūti.

Statant šiaudinę pirtį jokios izoliacijos dėti nereikia. Šiaudinė siena tiesiog nutinkuojama, o paskui apkalama medinėmis lentelėmis ar pagražinama kita apdaila. JOKIO VANDENS BARJERO! Ir antras labai svarbus dalykas - išorinė pirties siena turi orą praleisti geriau, nei vidinė. Tada susidaro natūrali trauka, kuri "ištraukia" susidariusią drėgmę į lauką. Todėl paprastai daromas "lengviau kvėpuojantis" - kalkinio skiedinio tinkas iš išorės ir "sunkiau kvėpuojantis" - molio tinkas iš vidaus.

Štai ir visas technologines "paslaptis" nupasakojau. Toliau viskas priklauso nuo šeimininko fantazijos.

Lauksim kol pirtelę patikrins "specialistai", o susidomėjusiems ir norintiems rasti daugiau informacijos apie šiaudines pirtis visame pasaulyje siūlau į google langelį įvesti žodžius "straw bale sauna".

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Šiaudinių namų blogas
Autoriai: Laimis Žmuida
(1)
(0)
(1)

Komentarai (4)