Žemesnio garso dažnio gaisro signalizacijos išgelbėtų daugiau gyvybių  (1)

Dūmų signalizacijos išgelbėtų daugiau gyvybių, jei jų skleidžiamas garsas nebūtų toks žviegiantis. Taip tvirtina Victoria universiteto (Australija) mokslininkė Dorothy Bruck ir jos kolegos, rašo www.technology.newscientist.com.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Mokslininkai įjungė devynis skirtingus signalizacijos garsus, kuomet tiriamieji buvo pradėję miegoti. Didžioji dalis su ugnimi susijusių mirčių namuose, nepriklausomai nuo to, ar gaisro signalizacija įrengta, ar ne, įvyksta per pirmąsias tris miego valandas, kuomet miegas būna pats giliausias.

Mokslininkai nustatė, kad žmonės greičiausiai pabusdavo padavus impulsinį signalą į garsiakalbį su pagrindinės harmonikos dažniu 520 hercų. Skirtingai nei sinusinio signalo atveju, impulsinis signalas garsiakalbyje sukuria papildomas žemesnes harmonikas, kurias žmogaus ausis girdi kaip keletą papildomų žemesnių tonų. Tuo tarpu aukštesni „gryni“ tonai, gaunami iš sinusinio signalo, buvo mažiausiai efektyvūs. Tyrimo rezultatai bus publikuojami leidinyje „Journal of Sleep Research“.

Ankstesni šios mokslininkų grupės tyrimai suteikė pagrindo manyti, kad impulsinių signalų kuriami garso tonai labiausiai tinka vyresnio amžiaus suaugusiems asmenims, vaikams ir išgėrusiems žmonėms pažadinti.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: delfi.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (1)