Portugalijoje atidaryta pirmoji pasaulyje komercinė bangų elektrinė (Video)  (5)

Ganėtinai egzotiška sistema įrengta Aguçadoura rajone, 5 kilometrų atstumu nuo kranto. Ant bangų besisupantis „generatorius-gyvatė“ sukuria 2,25 MW elektros energijos, kurios gali užtekti 1600 namams.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Tai kol kas pirmoji projekto fazė – paleisti trys elektros generatoriai, kuriuos sukūrė ir pagamino Škotijos firma Pelamis Wave Power (seniau ji vadinosi Ocean Power Delivery). Kiekvienas generatorius (vadinamas Pelamis Wave Energy Converter) pagal ilgį yra panašus į nedidelį geležinkelio sąstatą, numestą ant jūros paviršiaus. Perkeltine prasme šio sąstato „vagonų“ judėjimas ir suka elektros generatorius, kurie yra įrengti didžiulių pontonų viduje.

Sistemos montavimas ir paleidimas kurį laiką vėlavo – tai lėmė didelis bendradarbiavusių kompanijų kiekis bei specifinės projekto problemos. Tačiau dabar elektrinė iš trijų raudonų „traukinių“ jau pilnai paleista ir prijungta prie bendrojo energijos paskirstymo tinklo.

Netolimoje ateityje planuojama elektrinę išplėsti prijungiant papildomai 25 „sąstatus“ – tokiu atveju suminis elektrinės galingumas pasieks 21 MW. Tokios galios gali užtekti jau 15 000 namų – kitaip tariant, tokia elektrinė sumažins šiluminių elektrinių išmetamų anglies dioksido dujų kiekį per metus 60 tūkstančių tonų.

Tolimesniuose kompanijos tiksluose – dar kelios panašios elektrinės, tik kiek mažesnės apimties.

Reikia pripažinti, jog tokios jėgainės paleidimas tebuvo tik laiko klausimas – žiniasklaidoje jau kuris laikas periodiškai pasirodydavo pranešimų apie įvairias tokio tipo idėjas. Pavyzdžiui kompanija AWS Ocean Energy sukritikavusi Pelamis tipo generatorius, kurie pasak jos yra lengvai pažeidžiami audrų metu, pasiūlė povandeninius bangų generatorius. Ne per seniausiai D. Britaniją paskelbė, jog taip pat statys didžiulę bangų elektrinę, o Japonijos kompanija Hyper Drive paskelbė apie testuojamą bangų generatorių su „dirbtiniais raumenimis".

Žodžiu, progresas šia kryptimi jaučiamas. Žiūrėsim, kaip seksis tokio tipo jėgainėms konkuruoti su tradicinėmis elektrinėmis.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (5)

Susijusios žymos: