Didžiausias galvos skausmas – slaptažodžiai  (8)

Šiuolaikinėje aplinkoje su slaptažodžiais susiduriame visur – bankomatuose, laiptinėse, mobiliuosiuose telefonuose, kompiuteriuose, internete. Slaptažodis – populiariausia priemonė jūsų privatiems duomenims apsaugoti. Deja, su slaptažodžiais susijusios dvi problemos – jo atsiminimas ir stiprumas.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Nesinaudojantiems kompiuteriais ir internetu problemų daug nekyla – atsiminti dažniausiai reikia tik banko kortelės ir mobiliojo telefono keturių skaitmenų PIN kodus. Tačiau kiti rūpesčių turi daugiau – kompiuterio vartotojo, el. pašto, pažinčių portalo ir kt. slaptažodžius atsiminti nėra lengva. Atitinkama programinė įranga suteikia galimybę vienoje vietoje saugoti visus savo slaptažodžius.

Slaptažodžių problemų sprendimas

Kaip išspręsti slaptažodžių saugumo problemą? Vienas iš geriausių ir paprasčiausių būdų – naudoti kokį nors tam skirtą įrankį.

Naujausios interneto naršyklės jauturi integruotus slaptažodžių atsiminimo įrankius, tad, vieną kartą prisijungus sistemoje, antrą kartą naršyklė atsimins prisijungimo duomenis. Deja, šis sprendimas nėra saugus, nes piktadariai, perėmę kompiuterio valdymą, gali išgauti tuos slaptažodžius. Be to, interneto naršyklės gali tik saugoti tinklalapių duomenis ir nesuteikia plačių galimybių juos valdyti.

Belieka viena išeitis – naudoti atitinkamą programinę įrangą. Ji suteikia galimybę vienoje vietoje saugoti visus savo slaptažodžius, tereikia žinoti vieną ar du stiprius slaptažodžius.

Passpack – universalus sprendimas nepriklausomai nuo platformos

Passpack – nemokamas internetinis projektas, skirtas slaptažodžiams saugoti. Passpack pranašumas prieš kitus įrankius tas, kad jis yra pasiekiamas bet kur, kur yra internetas – nereikia įdiegti programos, nereikia su savimi turėti jokios USB atmintinės, tereikia turėti interneto naršyklę. Tai ypač patogu žmonėms, kurie daug keliauja arba dirba vis su kitais kompiuteriais.

Passpack principas – jūsų slaptažodžiu užkoduota duomenų bazė su naršyklės pagalba parsiunčiama į kompiuterį ir pasinaudojant pagrindiniu slaptažodžiu atrakinama. Be jo niekas – net Passpack – negali atrakinti jūsų duomenų.

Padarius pakeitimus, jie užkoduojami jūsų kompiuteryje ir vėl išsiunčiami atgal į Passpack serverius, tad net duomenims keliaujant į Passpack jų perimti niekas negali. Passpack, kaip ir KeePass, naudoja vieną saugiausių algoritmų – AES.

Sistema turi dvigubą apsaugą – pirmiausia prisijungiate su vartotojo vardu ir slaptažodžiu, tuomet jus pasitinka pagrindinio slaptažodžio apsauga, juo ir atrakinate savo duomenų bazę.

Keliautojai ar dažnai dirbantys prie svetimų kompiuterių žmonės (dėstytojai, sistemų administratoriai ir pan.) gali pasinaudoti laikinųjų slaptažodžių funkcija. 

Jums suteikiama 30 laikinų slaptažodžių, kaip el. bankininkystės kortelėse. Vieną kartą panaudojus slaptažodį, jis nebegalioja – taip apsisaugosite nuo piktų programų, kurios įrašo klaviatūra spausdinamus simbolius.

Passpack taip pat siejasi su dauguma naujausių naršyklių, tad prie tinklalapio prisijungti galima vienu mygtuko paspaudimu. Be viso to, prisijungti prie Passpack galima naudojantis ir jau turimais sistemose užregistruotais vartotojų duomenimis, t. y. su OpenID, Google Account, Windows Live Account, Yahoo ID, Facebook. Plačiau žr. http://www.passpack.com.

1Password – sprendimas Mac OS X platformoje

1Password yra komercinė programa, kainuojanti apie 90 litų, veikianti Mac OS X operacinėje sistemoje. Ji veikia panašiai kaip ir KeePass – duomenis saugojate vienoje vietoje, juos galite pasiekti žinodami vieną saugų slaptažodį.

Pagrindinis 1Password privalumas yra sąsaja su naršyklėmis. Norint prisijungti prie bet kurios svetainės, jums tereikia paspausti programos ikoną ir pasirinkti vartotojo vardą, kuriuo norite prisijungti. Taip galite išvengti slaptažodžio kopijavimo ar nurašinėjimo.

Antras patogus dalykas – palengvinimas registruojantis tinklalapiuose. Programoje jūs galite susikurti profilius, kur surašote norimą informaciją, pvz., vardą, pavardę, el. pašto adresą. Tuomet tinklalapio registracijos puslapyje 1Password padedami galite dviem paspaudimais pateikti visus duomenis ir 1Password jums automatiškai sugeneruoja unikalų ir saugų slaptažodį.

Programa pasižymi vartotojo sąsajos patogumu ir Mac OS X operacinei sistemai būdinga išvaizda. Be to, ji turi ir versiją neseniai Lietuvoje pasirodžiusiam iPhone telefonui bei iPod touch grotuvui.

1Password suteikia galimybę pasiekti savo slaptažodžius ir internetu, naudojantis interneto naršykle, tačiau ši funkcija dar uždara ir ja naudotis gali tik keletas vartotojų.

Plačiau apie programą žr. http://agilewebsolutions.com/products/1Password.

KeePass – sprendimas Windows platformoje

KeePass yra nemokama atviro kodo programa, veikianti Windows operacinėse sistemose. Jos padedami galite saugiai laikyti visus slaptažodžius vienoje vietoje ir jų nepamiršti.

Programos principas – visi duomenys yra saugojami vienoje duomenų bazėje, iš kurios juos išgauti galima su vienu pagrindiniu slaptažodžiu ir/arba raktiniu failu. Duomenys yra užkoduojami geriausiais ir šiuo metu saugiausiais algoritmais (AES ir Twofish), kuriuos naudoja ir bankai. Taip pat naudojama daug kitų saugumo priemonių, tad jūsų duomenis perimti būtų labai sunku.

KeePass yra portabili programa – jos nereikia įdiegti, ją galite turėti ir savo USB atmintinėje, taigi slaptažodžius galite pasiekti priėję prie bet kokio kompiuterio.

Dar vienas didelis pliusas – programa gali naudotis ir aklieji, kadangi ji yra suderinama su ekrano skaitymo įrankiais. KeePass turi ir daug kitų smulkesnių funkcijų, kaip slaptažodžių kopijavimas į klaviatūrą, tad jų nereikia nurašinėti ir taip apsisaugoma nuo piktų programų, kurios perduoda piktadariui viską, ką parašote klaviatūra.

Deja, naujausia programos versija dar neišversta į lietuvių kalbą, tačiau senesnė versija yra ir lietuviška. Plačiau žr. http://keepass.info.

Išlieka nesaugumo tikimybė

Kad ir kokius įrankius naudotumėte slaptažodžiams saugoti, visada išlieka tikimybė, kad pasirinksite nesaugų slaptažodį ar kur nors panaudosite tuos pačius prisijungimo duomenis. Tam, kad išvengtumėte tokių nesusipratimų, turėkite vieną pagrindinį slaptažodį tik galvoje – juo galėsite pasiekti visus slaptažodžius, kad ir kokius įrankius naudotumėte.

Be to, kiekviename tinklalapyje naudokite vis kitus slaptažodžius, o juos sugeneruokite su anksčiau aptartų programų siūlomais įrankiais. 100 procentų saugūs nebūsite, tačiau tą didelį galvos skausmą pamiršus svarbų slaptažodį galima išgydyti.

Žurnalas "Spectrum"

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Žurnalas "Spectrum"
Žurnalas
Autoriai: Aurelijus Valeiša
(0)
(0)
(0)

Komentarai (8)