Interneto kirminas švenčia 25-ąjį gimtadienį  (2)

Praėjo 25-eri metai, kai buvo sukurtas pirmasis interneto kirminas (angl. worm), kuris sutrikdė kompiuterio darbą, rašo "Times Online". Už pirmąjį tokio tipo kompiuterių virusą reikia dėkoti Fredui Cohenui iš Pietų Kalifornijos universiteto. Tiesa, gabus studentas pirmąjį interneto kirminą sukūrė paskaitos metu ir išbandė jį kontroliuojamoje aplinkoje.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

1983-aisiais F.Coheno parašytas parazitinės programos kodas leido perimti kompiuterio kontrolę. Vėliau ištobulėjusios šio viruso atmainos galėjo pasinaudoti kompiuterių tinklo spragomis, išplisti po visus neapsaugotus kompiuterius tinkle ir įdiegti įvairias kenkėjiškas funkcijas.

Beje, buvo bandymų interneto kirminus pritaikyti ir geriems tikslams, pavyzdžiui, naudoti juos saugumo spragų aptikimui ir papildymų įdiegimui.

Šiandien pasaulyje daugybei kompiuterių vartotojų problemų kelia įvairios kompiuterinės grėsmės, tarp kurių - kompiuterių virusai, Trojos arkliai, internetiniai kirminai. Į kompiuterį jie dažniausiai patenka per šlamštlaiškius ar žmonėms užsukus į užkrėstą tinklalapį. Kenkėjiškos programos naudojamos įvairiems tikslams: vienos stebi kompiuterio vartotojų elgesį internete, kitos vagia asmeninius duomenis, prisijungimo slaptažodžius, trečios - perima kompiuterio kontrolę ir jį įtraukia į kompiuterių-zombių tinklus.

Pats F.Cohenas tapo vienu pirmųjų kompiuterinių saugumo priemonių kūrėjų ir 1987 pademonstravo, kad nėra tobulo kompiuterinio algoritmo, kuris galėtų identifikuoti ir pašalinti visas grėsmes. Šiandien jis ir toliau konsultuoja bendroves dėl informacijos ir kompiuterių apsaugos.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: delfi.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (2)

Susijusios žymos: