Atsirado galimybių išgauti dujas iš uolienų  (11)

Lietuvos geologijos tarnybos (LGT) duomenimis, Lietuva turi nemažų dujų išteklių molingose uolienose.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Kaip sakė LGT direktoriaus pavaduotojas Jonas Satkūnas, jau pradėtos svarstyti galimybės išgauti šias dujas, kurios būtų naudojamos šalies ūkio reikmėms. Mūsų šalies molingų formacijų dujų ištekliai turėtų sudaryti apie 207 mln. m3/ km2, praneša Aplinkos ministerija.

Molingų formacijų dujos – tai netradicinės biogeninės kilmės metano dujos. Jos yra susikaupusios ne telkiniuose kaip įprastinės gamtinės dujos, o molingose uolienose ir išgaunamos dirbtinai sutrupinant tas uolienas specialiuose gręžiniuose. Dujoms išgauti naudojami daugiausia horizontalūs gręžiniai, kuriuos įrengti kainuoja mažiau nei vertikalius.

JAV tokios dujos jau seniai išgaunamos iš natūralių plyšių uolienose, bet pramoninė jų gavyba nebuvo rentabili. Tačiau pastaraisiais metais dėl išaugusių energijos kainų ir sparčiai besivystančių modernių technologijų molingų formacijų dujų pramoninė gavyba tampa pelninga.

Remiantis JAV patirtimi, bus svarstomos šių dujų gavybos galimybės ir perspektyvos Lietuvoje. Tai su JAV dujų gavybos kompanijos „EurEnergy“ atstovais kaip tik ir aptars aplinkos viceministras Raimondas Paliukas ir LGT vadovai.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Valstiečių laikraštis
Valstiečių laikraštis
Autoriai: Indrė Sesartė
(0)
(0)
(0)

Komentarai (11)

Susijusios žymos: