Pamąstymai apie būsto šildymui naudojamus radiatorius  (6)

Su rudeniu atslenka rūpestis, kaip ekonomiškiau, patogiau apšildyti savo būstą.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Nuo seno sakoma, kad namuose šilumos yra tiek, kiek jų šeimininko širdyje meilės savo artimiesiems, vis dėlto nerimą kelia ne ši sąlyginė, o reali būsto šiluma. Prireikus pagalbinio šilumos šaltinio, dažniausiai dairomasi į elektrinius radiatorius.

Ieško ekonomiškiausių

– Kodėl pasirinkote būtent šį radiatorių – tepalinį? – viename prekybos centre pasiteiravau pagyvenusio vyro (kaip sakėsi, atvykusio į sostinę iš Kaišiadorių rajono), atidžiai apžiūrinėjančio 130 litų vertės akcinę prekę – „Vitek“ elektrinius šildymo prietaisus.

– Kiek įsitikinome, jie bene ekonomiškiausi, šildo ir minimaliu režimu.

– Tačiau ar ekonomiška būstą šildyti elektra, ypač gyvenant kaime?

– Kol nėra didesnių šalčių, apsimoka dalį patalpų šildyti tokiu radiatoriumi nei deginti kurą individualaus namo katilinėje. Visų patalpų šildyti rudenį dar ilgokai nereikia, mėgstame miegoti vėsiai. Bet po dienos darbų norisi grįžti į šiltesnę patalpą. Šį šildytuvo modelį nusižiūrėjau pas kaimynus. Nepaisant nurodyto garantinio laiko, tinkamai eksploatuojamas, jis patikimai tarnauja jau trečius metus.

– Nebaugina pranešimai apie brangsiančią elektrą?

– Brangsta viskas, kuras – taip pat. Tačiau atėjus šalčiams vis tiek teks šildyti visą namą, antraip patalpos pradės pelyti, įsimes grybas.

Vyriškiui išėjus su pirkiniu, kreipiausi į pardavėją konsultantą Vitalijų: kuriam radiatorių modeliui jis atiduotų pirmenybę kaip ekonomiškiausiam. Įdomu, kad mūsų pokalbio su pirkėju negirdėjęs vaikinas nurodė tą patį tepalinį radiatorių – jis rinktųsi būtent tokį.

Kiti renkasi aukštesnę klasę

Didesnis elektrinių radiatorių pasirinkimas specializuotuose prekybos centruose. Tepaliniai šildytuvai pripažįstami kaip vieni tinkamiausių papildomam šildymui. Jų paviršius pernelyg neįkaista, todėl prietaisai saugūs, be to, nedegina oro kaip šiluminiai ventiliatoliai ar konvektoriai. Ir kaina prieinama. Pvz., „Tesy“ brangiausias modelis – beveik 300 Lt. Toks 2000 W galingumo, septynių sekcijų šildytuvas tinka 60 kv. m patalpai. Kaip ir kitų gamintojų šios klasės prietaisai, tepalinis radiatorius turi integruotą laikmatį, kuris leidžia nustatyti veikimo laiką visai savaitei. Kiekvienai savaitės dienai – atskiras mygtukas.

Programuojami prietaisai saugesni, padeda taupyti elektros energiją. Be to, jie turi karšto ir šalto oro ventiliatorių, valdomą atskiru mygtuku. Šaltas oras įtraukiamas per groteles priekinėje plokštėje, o karštas pageidaujamos temperatūros oras paskleidžiamas per apatinę šios plokštės dalį.

Palyginti didelį plotą šildantis ir ventiliuojantis radiatorius gali būti naudojamas ne vien gyvenamosiose, bet ir kitokios paskirties patalpose.

Interjero negadina

Skirtingų gamintojų elektrinių radiatorių pasiūla nei išvaizda skųstis negalime. Šildymo prietaisas negadina net ištaigingo interjero.

Radiatorius charakterizuojančios instrukcijos liudija, kad jau praėjo laikas, kai šie prietaisai turėjo vien tik šildymo funkciją. Tačiau naujovės ir iš vartotojo reikalauja tam tikrų žinių bei atidumo.

Kai kurios šeimininkės skundžiasi prastu radiatoriaus darbu. Dėl to dažnai būna kaltas jų įprotis ant prietaiso džiauti šlapius drabužius, rankšluosčius, pašluostes. Bet kokios uždangos pavojingai trikdo prietaiso kaitimą.

Per arti televizoriaus pastatytas radiatorius ilgainiui taip pat gali sugesti (nuotolis turi būti ne mažesnis kaip 1 m). Pasitaiko ir kitokių eksploatavimo klaidų. Tad, įsigijus šildytuvą, kaip ir bet kurį kitą elektrinį prietaisą, pirmiausia būtina atidžiai skaityti instrukciją.

Primena ugniagesiai

  • Kad iš krosnies pakuros iškritusios žarijos neuždegtų grindų, būtina prie jų prikalti skardos lapą arba įrengti nedegų pagrindą.
  • Negalima malkų bei kitų degių medžiagų džiovinti ar laikyti ant krosnių arba arti jų, palikti atvirų pakuros durelių.
  • Kai kūrenasi krosnis ar dega dujinė viryklė, nevalia išeiti iš namų ar jų priežiūrą patikėti mažamečiams vaikams.
  • Iškūrenus krosnį, per anksti užstumti sklendę pavojinga. Ją galima visiškai uždaryti tik įsitikinus, kad ugnis jau baigė rusenti. Degimo metu išsiskiria bekvapės smalkės – nuo jų galima apsinuodyti. Pirmieji apsinuodijimo smalkėmis požymiai – lengvas apsvaigimas, mieguistumas, sąmonės netekimas. Apsvaigusį nuo smalkių žmogų reikia išvesti į gryną orą ir nedelsiant iškviesti medikus, o patalpas gerai išvėdinti.
  • Pavojinga į elektros tinklą iškart įjungti kelis buitinius elektrinius šildytuvus, nes perkraunama elektros instaliacija, kaista laidai, gali įvykti trumpas jungimas.
  • Elektrinius šildymo prietaisus reikia statyti ant nedegaus paviršiaus, toliau nuo užuolaidų bei baldų, ant jų nepalikti padžiautų drabužių. Išeinant iš namų elektrinius šildymo prietaisus būtina išjungti.
Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Valstiečių laikraštis
Valstiečių laikraštis
Autoriai: Vetusta Prišmantienė
(21)
(3)
(15)

Komentarai (6)

Susijusios žymos: