„Microsoft” atstovas: IT ateitis – suderinamumas  (5)

Lietuvoje besilankantis pasaulinės informacinių technologijų bendrovės „Microsoft“ technologijų vadovas Centrinės ir Rytų Europos rinkoms Wilfriedas Grommenas pristatė aktualias pasaulinei IT rinkai problemas ir galimus jų sprendimo būdus.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Anot ilgametę patirtį informacinių technologijų srityje turinčio specialisto, technologijoms ir jomis grįstiems sprendimams sparčiai plėtojantis, itin svarbus tampa jų tarpusavio suderinamumo (angl. interoperability) klausimas, kurio aptarimui pastaruoju metu skiriama daug dėmesio.

- Ką reiškia suderinamumas ir kam jis aktualus?

- Suderinamumas kalbant apie programinę įrangą reiškia sprendimo savybę, leidžiančią jam betarpiškai keistis duomenimis su kitomis sistemomis ar programomis. Tai ne savaime siektinas tikslas, o programinių produktų savybė, apibrėžianti jų atvirumą. Siekiant vientisos informacinių technologijų infrastruktūros, kurioje dera įvairių kūrėjų sprendimai ir paslaugos, suderinamumas itin svarbus. Jis taip pat užtikrina efektyvų apsikeitimą informacija tarp įmonių ir organizacijų.

Bendrovėms naudojant vis daugiau pažangių programų, sklandus keitimasis informacija su partneriais ir klientais labai svarbus. Kad jis vyktų maksimaliai efektyviai, svarbu naudoti atvirus informacijos saugojimo formatus ir siekti suderinamumo su jais. Suderinamumas svarbus ir namų vartotojams tuo aspektu, kad tik jis gali užtikrinti tų paslaugų, apie kurias svajojame drąsiose ateities vizijose, realizavimą. Namuose pradėtą televizijos laidos peržiūrą galėsime pratęsti darbe arba įrašyti ją tarnybinėje stotyje tik jei visoje įrangoje veiks programinė įranga, pasižyminti suderinamumo savybe. Programinės įrangos ir paslaugų sąveikoje matome kompiuterijos ateitį, o suderinamumo diegimas yra kelias jos link.

- Europos Sąjungos institucijose apie suderinamumo skatinimą pastaruoju metu taip pat daug kalbama – parengta antroji suderinamumo susitarimo projekto (angl. European Interoperability Framework V2.0) versija. Kaip „Microsoft“ ją vertina?

- Glaudžiai bendradarbiaujame su Europos Sąjunga, esame ir šio projekto patariamojoje bei peržiūros komisijose. Susitarimo idėja ir modelis yra tikrai labai geri. Tačiau tenka pripažinti, kad esamas projektas vis dar pakankamai netobulas.

Mūsų manymu, jame neatsižvelgiama į pokyčius IT rinkoje, kurie įvyko po pirmosios projekto versijos paruošimo. Be to, gausu bendro pobūdžio deklaracijų ir dažnai nutolstama nuo praktiškumo bei realių pasiūlymų. Tačiau svarbiausia – skatinant suderinamumą nenumatytas intelektinių teisių saugumo užtikrinimas. Suprasti pastarąjį aspektą sunku – gamybai telkiantis Rytų, programavimo pajėgumams – Pietų Azijoje, Europa kaip tik turėtų rūpintis savo pagrindinio pranašumo, žinių apsauga. Deja, kol kas į intelektinės nuosavybės apsaugą suderinamumo susitarimo projekte neatsižvelgiama.

- Ar skiriasi suderinamumo diegimas privačiame ir valstybiniame sektoriuje?

Taip, tikrai labai skiriasi. Verslo atveju viskas santykinai paprasta – tiesiog diegiami suderinami arba ne sprendimai ir jie naudojami darbui, konkurenciniam pranašumui didinti. Tuo tarpu valstybiniam sektoriui tenka spręsti gerokai daugiau problemų, ypač kiek tai susiję su E-valdžios ir panašiais projektais. Sunkiau įvertinti licencijavimą, intelektinės nuosavybės savininką ir teises ja naudotis.

- Žodžius „atvirumas“ ir „suderinamumas“ daugelis įpratę girdėti iš atvirojo kodo stovyklos pusės. Tačiau pastaruoju metu „Microsoft“ apie tai kalba nemažai. Tampate atvirojo kodo bendrove?

„Microsoft“ verslo modelio esmė visuomet buvo ir išlieka pajamos iš licencijuojamos programinės įrangos. Mes uždirbame iš jos pardavimo, o ne tik iš paslaugų, kaip atvirojo kodo bendruomenė. Tuo pat metu mes remiame atvirumą kaip būtiną produktų savybę siekiant progreso, t. y. pripažįstame atvirojo kodo svarbą ir vertybes, tačiau verslo modelio nekeičiame. Orientuojamės į įvairių galimybių savo klientams pristatymą, o jie savo ruožtu renkasi priimtiniausius sau sprendimus ir jų pirkimo būdus.

Vienas naujausių mūsų bendradarbiavimo su atvirojo kodo bendruomene pavyzdžių – „Microsoft“ dalyvavimas „Pegasus“ projekte. Tai integruoto sistemų valdymo projektas. Jam pateikėme kai kurių savo sprendimų programinį kodą, kad jį būtų galima naudoti kuriant naujus valdymo sprendimus. Tokių pavyzdžių yra ir daugiau – pavyzdžiui, visiškai atviras yra mūsų parengto failų vertiklio į „Open XML“ formatą programinis kodas.

Visuotinį suderinamumo diegimą traktuojame kaip esminių jo principų realizavimą. Reikia užtikrinti atvirą prisijungimą prie sistemų, skatinti laisvą keitimąsi informacija. Taip pat svarbu užtikrinti sąveiką tam pasitelkiant ir atviruosius standartus, spręsti kylančius sunkumus nuosavybinės programinės įrangos ir atvirojo kodo šalininkams dirbant drauge.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: delfi.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (5)