Sukurta bevielio ryšio technologija, šimtą kartų greitesnė už „Wi-Fi“  (17)

Nacionalinio Taivanio universiteto mokslininkai sukūrė naują bevielio duomenų perdavimo sistemą, kuri leis šimtą kartų greičiau perduoti informaciją, nei tą leidžia daryti dabar paplitęs „Wi-Fi“ protokolas, praneša „Taiwan News“.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Naujasis įrenginys 4 GB dydžio filmą sugeba perduoti greičiau nei per 10 sekundžių. Standartiniu ADSL kanalu tokia procedūra trunka apie pusantros valandos, „Wi-Fi“ įrenginiams šiai procedūrai prireikia dviejų valandų, o „Bluetooth“ – net keturių su puse valandų.

Taivanio mokslininkų sukurta naujojo ryšio įrenginio mikroschema yra vos 0,5 x 0,5 mm dydžio – net dešimt kartų mažesnė už kitas šiuolaikines belaidžio ryšio mikroschemas. Maža to, jos savikaina taip pat yra dešimt kartų mažesnė, o pati mikroschema vartoja mažiau elektros energijos. Kūrėjai teigia, kad ateityje tokia mikroschema kainuos vos vieną dolerį, o dėl to ji taps komerciškai patraukli.

Naujasis įrenginys, kūrėjų manymu, galėtų būti naudojamas visų namuose esančių garso ir vaizdo įrenginių, tokių kaip televizorius, muzikinis centras ar vaizdo kamera, sujungimui į vieną visumą. Tokiu būdu, pavyzdžiui, būtų galima įrašą iš vaido kameros akimirksniu perduoti į visus namuose esančius televizorius.

Taip pat, pavyzdžiui, oro uostuose arba traukinių stotyje nuobodžiaujantys mobiliųjų telefonų su tokiais įrenginiais savininkai galėtų per kelias sekundes parsisiųsti itin aukštos kokybės filmus, o tūkstančiai nuotraukų iš fotoaparato, turinčio tokį bevielio ryšio įrenginį, akimirksniu persikeltų į kompiuterį.

Naujojo ryšio standartas ir dažnis neatskleidžiami, tačiau teigiama, kad naujosios sistemos autoriai jau įteikė paraišką patentų biurui.

IBM korporacija kartu su Kalifornijos universitetu Berklyje mėgina sukurti analogišką įrenginį, tačiau taivaniečiai sugebėjo juos aplenkti, praneša „Taiwan News“.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: 15min.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (17)