Naujo IBM kompiuterio prototipas – smegenys  (7)

Informacinių technologijų korporacija IBM paskelbė apie savo ir penkių JAV universitetų projektą sukurti kompaktiškas ir energiją taupančias kompiuterines sistemas, gebėsiančias imituoti žmogaus smegenų veiklą – jutimus, suvokimą, veiksmus, sąveikas ir atpažinimą.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

IBM jau pademonstravo sukurtų kompiuterinių algoritmų veikimą, imituojantį mažo žinduolio smegenis.

Ekspertai teigia, kad skaitmeninių duomenų kiekis auga sunkiai suvokiamais tempais – apie 60 proc. per metus. Nauja informacija suteikia verslui neribotas galimybes, tačiau taip pat pastebima, kad neturint tobulesnių būdų duomenims kaupti, atrinkti ir analizuoti, informacijos gausos privalumais vis sunkiau pasinaudoti.

Kuriamos naujausios kompiuterinės sistemos gebės akimirksniu lyginti ir analizuoti milžiniškus duomenų kiekius iš daugybės šaltinių. Tokiu būdu begalės duomenų virsmas naudinga informacija taps greitas ir paprastas, o tai paspartins daugelio organizacijų darbą.

Pavyzdžiui, bankų analitikai dažnai susiduria su gausybe greitai besikeičiančių finansinių rodiklių. Tam, kad kasdien ant stalo turėtų šviežiausią informaciją, su duomenimis nuolat turi dirbti bent keliolika ar keliasdešimt žmonių. IBM kuriamos sistemos finansinėms organizacijoms leis sutaupyti daug lėšų ir priimti sprendimus atsižvelgiant į galybę faktorių. Kompanijos, tiriančios pasaulines vandens atsargas, nuolat gauna informaciją iš daugybės jutiklių ir daviklių apie temperatūrą, slėgį, bangų aukštį, akustiką, vandenynų potvynius ir atoslūgius. Čia pat parengti išsamią analizę iš turimų duomenų būtų neįmanoma užduotis ir vienam, ir šimtui darbuotojų. Smegenų principu veikiantis kompiuteris gebės tokius duomenis atrinkti, įvertinti ir pateikti paruoštą informaciją skubiam sprendimų priėmimui.

„IBM turi daugiau kaip pusės amžiaus patirtį dirbtinio intelekto bandymų srityje. Šiandien korporacija savo pasiekimus kreipia į visam pasauliui aktualią sritį – žinių valdymą“, - sako „IBM Lietuva“ vadovas Rimantas Vaitkus, - „Seniai išmokome, kad greiti ir kokybiški sprendimai lemia augimą, tačiau šiandien informacijos srautai ir apimtys tik didėja, todėl sėkmę užsitikrinsime tik išnaudoję juos maksimaliai“.

Pasak IBM mokslininkų, smegenis sudaro milijardai neuronų, sujungtų internetą primenančio tinklo, todėl šio projekto tikslas – mechanizuoti protinius procesus. Kūrėjai pirmiausia nuodugniai ištirs smegenų veiklą, o vėliau procesus perkeldami į kompiuterines sistemas sieks sukurti protą.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: vtv.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (7)