Naujasis generatorius energijai gaminti išnaudos silpnas vandens sroves  (5)

Mičigano Universitete (JAV) sukurtas naujas hidrogeneratoriaus prototipas ateityje gali būti pritaikytas elektros energijai gaminti panaudojant netgi lėtas upių, jūrų ir vandenynų sroves. Naujasis išradimas elektrą tiekti gali netgi esant 2 mazgų vandens tėkmės greičiui, o tai yra daug praktiškiau lyginant su tipinėmis vandens turbinomis, kurioms efektyviai veikti reikalingas vandens srauto greitis yra mažiausiai 5-6 mazgai.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

 VIVACE (Vortex Induced Vibrations for Aquatic Clean Energy) sistema veikia išnaudodama sūkurių sukeliamas vibracijas, t.y. virpesius, kurie atsiranda vandeniui, skysčiui arba dujoms tekant pro įvairias kliūtis. Po vandeniu patalpintas specialios konstrukcijos cilindras yra veikiamas tėkmės - vanduo atsitrenkia į cilindrą ir kitoje jo pusėje susidaro sūkuriai. Cilindro konstrukcija parinkta remiantis aeroelastinio virpėjimo (angl. aeroelastic flutter) fizikiniu reiškiniu - tai yra lygiai tas pats mokslinis principas, kuriuo yra grindžiamas Tacoma Narrows tilto sugriuvimas 1940 metais.

"Pastaruosius 25 metus inžinieriai, įskaitant mane patį, stengėsi kaip galima labiau sumažinti sūkurių sukeliamas vibracijas. Tačiau Mičigane mes darome priešingai. Mes stipriname vibracijas ir išnaudojame šią galingą ir destruktyvią gamtos jėgą", teigia vienas iš VIVACE kūrėjų Jūrų Architektūros ir Inžinerijos profesorius Michael'as Bernitsas.

Potencialiai vos keletas tokių cilindrų galėtų tiekti energiją uoste stovinčiam laivui arba švyturiui. Lengvosios atletikos stadiono dydžio VIVACE cilindrų masyvo pakaktų energijai gaminti maždaug 0,13 lito už kilovatvalandę kaina, o pačios energijos pakaktų maždaug 100000 šeimų. Šiuo metu Mičigano Universiteto mokslininkai ieško galimybių artimiausių 18 mėnesių bėgyje pradėti statyti bandomąją jėgainę Detroito upėje.

(1)
(0)
(0)

Komentarai (5)

Susijusios žymos: