Virtualios realybės stebuklai: kiekvienam po skaitmeninę sekretorę (Video)  (17)

Naujausi mechatronikos pasiekimai vis labiau artina virtualių asmeninių padėjėjų erą. Pavyzdžiui, neseniai pristatyta skaitmeninė sekretorė Nicole gali šeimininko nurodymu atlikti nesudėtingus biuro priežiūros darbus. Tačiau tai - dar tik pati pradžia.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Naujosios Zelandijos Massey universitete vakar pasibaigė 15-oji Tarptautinė mechatronikos ir mašinų praktinio pritaikymo vizijų konferencija. Jos dalyviai aptarinėjo daug futuristinių projektų, tarp kurių buvo ir daugelio dėmesį patraukusi skaitmeninė pagalbininkė Nicole, kurią sumanė ir sukūrė Massey universiteto Inžinerijos ir pažangiųjų technologijų mokyklos daktaras Tomas Moiras, praneša „Physorg.com“. Nicole – tai kompiuteryje „dirbanti“ animuota balsu valdoma virtuali sekretorė, šiuo metu mokanti atlikti nesudėtingas šeimininko užduotis: įjungti ir išjungti šviesą, perskaityti naujienų antraštes, surasti kompiuteryje reikiamus failus, pranešti laiką, paleisti nurodytus muzikos įrašus ir juos keisti. Be to, ji gali pati ieškoti internete „šefą“ dominančios informacijos.

Nors dabartinės Nicole versijos gebėjimai dar nėra pernelyg įspūdingi, pasak jos kūrėjo, tokie skaitmeniniai padėjėjai jau dabar gali realiai padėti žmonėms su negalia, kuriems sunku be kitų pagalbos atlikti net ir paprasčiausius darbus.

Reikiama programinė įranga – dalis jos platinama nemokamai – yra laisvai prieinama, daktaras T. Moiras susidomėjusiems Nicole siūlo iš savo projekto tinklalapio nemokamai parsisiųsti reikiamus išeities kodus ir pateikia nuorodas į kitus reikiamų programų šaltinius. Tiesa, tai tinka tik norintiems su savo sekretore bendrauti angliškai – kitų kalbų Nicole dar nemoka.

Jos veikimas paremtas „Microsoft“ kalbos atpažinimo, „Guile“ virtualių modelių ir „AT&T“ balso sintezavimo programine įranga. Įvairių elektros prietaisų valdymui kompiuteriu naudojamas namų automatizavimo sistemose taikomas X10 protokolas. Tačiau Nicole pareikalavo ir specialios techninės įrangos – T. Morui ir jo pagalbininkams prireikė sukonstruoti tam tikrą valdiklį.

Pirmųjų versijų Nicole buvo „kvaila“ – ji paprasčiausiai darė tai, kas jai buvo liepiama. Tai gerai matyti pirmajame vaizdo siužete.

Tačiau vėliau projekto vykdytojai į ją įdiegė ALICE dirbtinio intelekto variklį. Antrasis vaizdo siužetas liudija, kad „įgavusią proto“ Nicole sunku atskirti nuo tikro žmogaus. Norintys išbandyti jos protinius sugebėjimus gali su ja pasikalbėti ALICE tinklalapyje raštu užduodami klausimus ir skaitydami atsakymus.

ALICE, kurios „smegenys“ buvo „implantuotos“ Nicole, ne kartą yra sėkmingai pasirodžiusi dirbtinio intelekto konkursuose Loebnerio prizui laimėti. Tai pirmasis formalus labiausiai į žmones panašių kompiuterių gebėjimų patikrinimas siekiant įveikti vadinamąjį Turingo testą. Jis laikomas atliktu, jei žmonės nepajėgia atskirti, kas su jais bendrauja – kitas žmogus ar mašina.

Rinkoje jau yra bent keli virtualių padėjėjų, padedančių kompiuterio vartotojams tvarkyti el. paštą, balsu skaityti tekstą, internete surinkti ir pranešti juos dominančias naujienas bei atlikti kitus „skaitmeninius darbus“, komerciniai modeliai. Tačiau Nicole projekto kūrėjai, pasitelkdami mechatronikos – mechanikos, elektronikos ir kompiuterinio valdymo simbiozės – pasiekimus, vis labiau artina dieną, kai skaitmeninė sekretorė iš ryto kompiuterį įsijungusiam savo šefui galės pasiūlyti tikros kavos puodelį.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (17)

Susijusios žymos: