Estija rengiasi tapti pirmąją valstybe, kur bus balsuojama mobiliaisiais telefonais  (8)

Estijos parlamentas patvirtino įstatymą, kuriuo šalis tapo pirmąja valstybe, kurios piliečiai galės balsuoti naudodamiesi savo mobiliaisiais telefonais. Tikimasi šią sistemą išbandyti plačiu mastu 2011 metais įvyksiančiuose parlamento rinkimuose.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Mobilioji balsavimo sistema jau yra išbandyta praėjusių metų parlamento rinkimų metu. Jei žmogus nori pasinaudoti naująja funkcija, jam tenka įsigyti nemokamą autorizuotą mikroschemą, teigia Estijos "SK Certification Center" atstovas spaudai Raul Kaidro. "SK Certification Center" institucija šiuo metu atsakinga už asmens tapatybės kortelių išdavimą Estijos piliečiams ir ateityje tai pačiai institucijai bus patikėtas specialių "balsavimo" mikroschemų įdiegimas mobiliuosiuose telefonuose. Mikroschema patikrins balsuotojo tapatybę ir leis sudalyvauti elektroniniame balsavime paprasčiausiai nusiunčiant tekstinę žinutę iš anksto nustatytu numeriu. 

Kaidro teigimu, elektroninės ir programinės sistemos dalies efektyvumas ir patikimumas jau patikrintas atlikus nepriklausomą saugumo auditą. Atstovas spaudai atmeta saugumo problemų galimybę, teigdamas, kad sistema "yra pats saugiausias būdas patvirtinti skaitmeninių parašų tapatumą". Tikimasi, kad 2011 metais vyksiantis balsavimas bus pirmasis tokio tipo visame pasaulyje, tačiau estai pripažįsta, kad kaimyninės šalys Suomija ir Švedija taip pat turi visas reikiamas programines ir aparatūrines priemones tokiems rinkimams rengti.

Balsavimas mobiliaisiais telefonais nebus vienintelė rinkimuose naudojama priemonė. Estijos valdžios atstovai taip pat pareiškė, kad 2007 metais naudota balsavimo internetu sistema taip pat buvo saugi, nepaisant išsakytų neigiamų nuomonių dėl galimų hakerių atakų, tapatybės duomenų vagysčių, apgaudinėjimų ir manipuliacijų rinkejų balsais. Be to, nepasitikintys informacinių technologijų naujovėmis, galės naudotis tradiciniu balsavimu "gyvai", atėjus į rinkimų centrą. Visais būdais surenkami balsai bus registruojami realiu laiku ir įrašomi į centrinę duomenų bazę.

Tiesa, istorija jau ne kartą yra parodžiusi, kad 100% saugių sistemų nėra. Tikėtina, kad visas pasaulis lauks rezultatų iš ateinančių rinkimų Estijoje, ir tik remdamiesi šios nedidelės šalies patirtimi spręs, ar patiems imtis tokių naujovių ir (galbūt) ką jose patobulinti.

(0)
(0)
(0)

Komentarai (8)