Kodėl vyrams labiau patinka žaisti kompiuterinius žaidimus nei moterims?  (29)

Kodėl kompiuterinius žaidimus (ypač agresyvius) gerokai dažniau žaidžia vyriškoji auditorijos dalis? Stenfordo Universiteto (Kalifornija, JAV) Smegenų Mokslo Centro profesorius Allan'as Reiss'as nustatė, kad taip yra dėl jų psichologinio poreikio užkariauti ir nugalėti.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Smegenų magnetinio rezonanso (MRI) nuotraukos parodė, kad žaidimas kompiuteriu aktyvuoja tas vyro smegenų dalis, kurios susijusios su pasitenkinimo ir psichologinės priklausomybės pojūčiais. Kuo daugiau oponentų jie įveikia ir kuo daugiau taškų surenka, tuo daugiau stimuliuojamas šis regionas. Moterų smegenys šiuo atveju veikia kiek kitaip - tos pačios jų sritys aktyvuojamos daug mažiau žaidžiant tais pačiais "Sony PlayStation", "Nintendo Wii" ar "Xbox" kompiuteriais.

Tyrimą atlikęs mokslininkas sako, kad moterys kompiuterinius žaidimus supranta lygiai taip pat gerai kaip ir vyrai, tačiau jos neturi tokio pat neurologinio stimulo laimėti. "Šie lyčių skirtumai gali padėti paaiškinti kodėl vyrus labiau traukia ir kodėl jie dažniau tampa priklausomi nuo vaizdo žaidimų nei moterys. Manau kad logiška teigti, kad vyrai pasižymi vidiniu karingumu. Nereikia būti genijumi kad suprastum, kas istoriškai buvo didžiausi žmonijos užkariautojai ir tironai - jie visi buvo vyrai. Dauguma išties populiarių vyrų tarpe žaidimų yra susiję su teritorijos užkariavimu ir agresijos demonstravimu",- pasakoja mokslininkas.

Tyrimus atlikusių mokslininkų komanda žaidžiančių žmonių smegenų aktyvumą tyrė MRI skeneriu. Tiesa, žaidimas buvo palyginti elementarus - jiems reikėjo ekrane matomoje zonoje spaudžiant pelės mygtuką kovoti dėl užimamos teritorijos. Išanalizavus gautus duomenis tyrinėtojai nustatė, kad visiems dalyviams aktyvavosi smegenų mezokortikolimbinis (angl. mesocorticolimbic) centras, kuris paprastai susijęs su pasitenkinimo ir priklausomybės pojūčiais. Vyrų smegenų aktyvacijos lygis buvo gerokai didesnis, ir jis didėjo priklausomai nuo užimtos teritorijos dydžio - tuo tarpu moterims tai nebuvo būdinga. Taip pat nustatyta, kad kitos trys limbinės sistemos strūktūros - nucleus accumbens, amygdala ir orbitofrontalinė smegenų žievės dalis (angl. orbitofrontal cortex) – vyrų atveju tarpusavyje daugiau sąveikauja. Šis tinklinis smegenų darinys atsakinas už emocijas ir motyvacijas.

(0)
(1)
(-1)

Komentarai (29)