Smegenų mankšta: Yoshimoto kubas (Video)  (14)

Šio tipo geometrinės figūros kartais vadinamos metamorfomis arba tiesiog inversinėmis figūromis. Jų įdomumas slypi tame, kad lankstymo metu jų vidinis paviršius gali tapti išorinis, tačiau pradinė forma nepakinta. Yoshimoto kubas yra sudėtingesnė atmaina - jis sudarytas iš dviejų žvaigždės formos rombinių dodekaedrų. Vienas jų skirtas kubo vidui, kitas - išorei. Kaip tai atrodo žiūrėkite video


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Pfeiffer'io kubas (Pfeiffer Cube) yra viena geriausiai žinomų inversinių formų. Šis paprastas kubas sudarytas iš aštuonių mažesnių kubelių. Vadinamasis inversijos (transformacijos) ciklas sudarytas iš šešių paprastų judesių. Kaip parodyta antroje iliustracijoje, po trijų judesių kubo vidinis paviršius tampa išoriniu (juodą kubo spalvą pakeičia balta). Pradinė kubo orientacija gaunama taip pat trijais ta pačia tvarka atliktais judesiais. Kubą dar 1964 metais užpatentavo vokietis Peter-Michael Pfeiffer'is, ir nuo tada tai tapo labai sėkmingu komerciniu produktu.

Egzistuoja ir kitokios iš aštuonių elementų sudarytų kubų atmainos, kurias galima invertuoti tuo pačiu principu. Pavyzdžiui, galima padalinti kiekvieną tokio kubo elementą į du vienodus komponentus, iš kurių suformuojami du atskiri geometriniai modeliai. Juos galima invertuoti tokiais pat judesiais, tiek atskirai, tiek sujungus vieną su kitu. Yoshimoto kubas (dar žinomas žvaigždinio kubo (angl. star cube), Slothouber kubo ir Shinsei mįslės (angl. Shinsei Mystery) pavadinimais) yra geriausiai žinoma tokio tipo Pfeiffer'io kubo atmaina.


Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (14)

Susijusios žymos: