Saulės jėgainių energijos savikaina pasiekė "lūžio" tašką

Komentarai Prisijungti

Viršuje:   Seniausi | Naujausi

Anonymous 2009-01-03 15:44
Lietuvoje tai nebent tokia technologija butu po simto metu irenkta
wilkas 2009-01-03 16:44
Is kur tokia info? Man kiek pavyko rasti, tai patvirtino senas zinias, jog Norvegijoje 99% isgaunama is hidroelektriniu, 2007 leido pastatyti pora dujomis kurenamu elektriniu ir svarsto galimybes irengti vejo elektriniu ferma atviruose vandenyse.
elektrikas 2009-01-03 20:14
Naudoja Saulės energiją ir Norvegijoje http://www.getekenergy.com/solar.html , bet tik specinėms reikmėms, Rusijoje panašiomis sąlygomis naudoja Saulės energiją švyturiams. Galimybių ir taikymų yra daug, bet pramoniniai elektros gamybai reikia ir geros geografinės padėties, kolkas pigiausiai gaunasi versti Saulės energiją į terminę veidrodžių pagalba, o paskui į elektrą, šituo būdu gaminant labiau lemia geografinė padėtis, o PV gamina elektrą ir debesuotą dieną ir jai nereikalingos nukreipimo sistemos (del šios priežasties ji laikoma perspektyvesnė) . Čia iš egzotikos srities, bet yra sukurtos ir taip vadinamos nano antenos, kurios sugeba pagaminti kaškiek elektros iš Saulės energijos ir naktį, šitos ima labai platų spektrą ir sugeba surinkti net naktį spinduluojamą šilumą. Šitoje srityje jokio proveržio neteko girdėti, bet krapštosi žmonės, kaškada padarys ir pramoniniu būdu. Tarp kitko Lietuvoje irgi gaminami PV elementai yra ir kaškiek miniatiūrinių instaliacijų http://www.aet.eaf.ktu.lt/se/galerija.php , nemažai yra įrengta ir šilumos siurblių, kurie per klaidą dažnai vadinami geotermine energija, iš principo tai irgi yra Saulės energijs gaunama iš įšildyto žemės paviršiaus, pasyvus šildymas irgi populiarėja. Čia apie aktyvų šildymą lietuvių kalba http://lt.lt.allconstructions.com/porta ... rticle/697 , jeigu ką domina. O tinkamai naudojant ir Aliaskoje Saulės energija yra ekonomiška http://www.alaskasun.org/ Populiariausias Saulėe enegijos panaudojimo būdas yra kogero šiltmiai, matyt sode pas daugelį yra ir Lietuvoje
enzim 2009-01-03 22:29
Turiu apie 1000m2 ploto arkinį stogą, orentuotą ŠŠR-PPV. Ar apsimoka jį visą padengti fotoelementais? Kiek orentacinei kainuotų tokio ploto elektrinės įrengimas su inverteriu, akumais ir visu kitu akum fakum?
elektrikas 2009-01-03 23:25
Apsimokėtų, jeigu gautum fotoelementų pigiai, šitų apie kuriuos rašo greičiausiai negausi gera kaina, rinka visdar neprisotinta, kolkas kainas užkelia paklausa ir dabar kai pinigai brangūs, juos matyt labiau apsimoka skolinti, palūkanos ženkliai įtakoja tokių projektų atsipirkimą.
Anonymous 2009-01-04 02:28
su tokiom saules energijos kainom darosi idomu. Bet, nors ir esu didziulis visu "green" dalyku salininkas, savo pinigus deciau i Gasprom'o, Exxon Mobile ir i kitu, su iskastiniu kuru susijusiu imoniu akcijas. Ypac i dujas. Zinoma, norisi tiketi hipiska svajone, jog mums uztektu tik atsinaujinanciu saltiniu, bet taip nera. Bent jau dabartines technologijos yra apsoliuciai nepajegios pakeisti iskastinio kuro esamomis kainomis dar bent iki 2025. Ir cia ne mano mintys, o Amerikos Zvalgybos Tarybos ataskaitos duomenys naujai isrinktam prezidentui.
elektrikas 2009-01-04 11:18
Akcijų kainos yra atskira kalba, pavyzdžiui FirstSolar buvo pelningiausia akcija tarp amerikietiškų per 2007 metus, tuo laikotarpiu jos kaino augo 700% . Kalbant apie iškastinio kuro pakeitimą tai 2025 yra labai optimistinė data ir nelabai tikėtina, kad iškastinis kuras būtų pakeistas 100% per artimiausią šimtmetį, šita prognozė garantuotų iškastinio kuro kompanijų bankrotą po keliolikos metų, kodėl jums kyla noras investuoti į tokį verlą, jeigu tikite tokia prognoze ? Jeigu tokia prognozė yra teisinga, tai vyriausybė labai rimtai turėtų galvoti apie šių kompanijų persiorentavimą, kad nekiltų milžiniškų ekonominių problemų, tie keliolika metų valstybės gyvenime yra labai mažas laiko tarpas, jeigu kitos valstybės tą padarytų anksčiau ir subankrotintų visą JAV energetiką.
Anonymous 2009-01-04 17:23
Del noro investuoti. Visu pirma, tuom norejau isreisti savo nuomone del iskastinio kuro ateities. Antra, po peak oil naftos gavyba ims mazeti, o paklausa dideti-vadinasi kaina saus i virsu=>pelnai naftos verslovems taip pat. Siaip tai kalbant apie alternatyvas, manau yra trys realios: saules, vejo ir branduoline fusion technologijos. Plius kazkodel nedaug kas mini tinklo svarba ateities energitikoje. Juk, jei kalba eina apie atsinaujinacius (isskyrus fusion) energijos saltinius, ju esminis trukumas-nepastovumas. Ir cia "smart grid" yra labai reikalingas. Esu tikras, kad tik turint labai isvystyta ir protinga elektros tinklu infrastruktura, galima realiai kalbeti apie nuo naftos nepriklausoma pvz.: Europa. Tad prie savo virtualaus energetikos portfelio dar prideciau ir elektros tinklu kompanijas. Nes nesvarbu, kokia technologija isigales (o siaip panasu, kad nebus vienos dominuojancios) "smart grid" visada bus vienas is pagrindiniu elementu, norint jas isisavinti. p.s. Cia ta zvalgybos tarybos ataskaita. Ji yra parengiama kas 4 metus naujai isrinktam prezidentui. Energetika, tik dalis viso turinio. Labai rekomenduoju visiems ja perskaityt sudas, man neleidzia talinti nuoroda...
elektrikas 2009-01-04 18:58
Su ta peak oil sąmokslo teorija jau buvo galima pasimokyti pernai, beto naftos kainos nebūtinai teigiamai įtakoja kompanijų pelnus del eksporto mokesčių, rizikos draudimo ir didėjančių sąnaudu (infliacija), tuo labiau, kad ir įmonių pelnai nelabai turi ryšio su akcijos kaina,nelabai norėčiau to aiškinti, nes čia ne į tėmą.
Anonymous 2009-01-04 19:23
peak oil samokslo teorija? Butu idomu ja isgirsti. O del pelnu ir akciju, tai as tik noriu pasakyti, kad tikiu, jog dar bent 15-20 metu iskastinis kuras (yapc dujos) bus aiskiai dominuojantis energijos saltinis. Be to, turint uomeny, jog per ateinancius 20-30metu globalus energijos suvartojimas zenkliai isauks yra logiska tiketis, jog energetikos kompaniju (iskastinio kuro kompaniju) itaka globaliai ekonomai tik auks. Pelnai, akciju kaina ir t.t. cia jau vadybos reikalas.
elektrikas 2009-01-05 11:21
Peak Oil yra tokia teorija http://en.wikipedia.org/wiki/Peak_oil, kad kaškada bus pasiekta gavybos viršūnė, tik nežinia kada. Akivaizdu, kad gavybos viršūnė bus pasiekta, gal jau net ir pasiekta nes gavyba mažėja del mažėjančios paklausos ir OPEC sprendimų,todėl šitai teorijai kaip ir visoms kitoms spekuliacijoms yra šioks toks pagrindas, kitaip niekas neloštų biržoje remdamasis takia teorija. Ji buvo sukurta labai senai ir buvo taikoma tik JAV gavybai, dabar ši teorija yra taikoma ir pasaulinei gavybai, o pernai labai išpopuliarėjo nes buvo panašumų su naftos krize, kuri įvyko JAV po Vietnamo karo, Niksono šoko ir finasinės krizės kai pradinės Peak Oil teorijos prognozuota data pasitvirtino, del šių panašumų pernai ir vyko spekuliacijos žaliavų biržoje skatinamos mažinamų palūkanų normų, bet po investicinių bankų bankrotų tos spekuliacijos aprimo ir sumažėjo lošėjų biržoje, sumažėjo ir pačios naftos paklausa del ekonominio nuosmukio. Ankstesnioji naftos krizė baigėsi po Sado Arabijos veiksmų didinant gavybą, tačiau ir JAV dar turi nemažai rezervo ją didinti. Suprantama, kad žmones erzina lošėjų spekuliacijos ir politika, del šito buvo sukurta kontrteorija, taip vadinamas Globalinis Atšilimas kas irgi yra sąmokslo teorija paremta daugiau tikėjimu negu skaičiaivimais ir kaip visuomet pavirto spekuliacija (etanolio burbulas), todėl investavimas biržoje daugiau yra susijęs su spekuliacijom negu su įmonių pelnais ir faktais.
Anonymous 2009-01-05 16:56
Tai, ka jus parasete, as nevadinciau SAMOKSLO teorija, o tiesiog Peak Oil. Ir man visiskai nesuprantamas jusu cinizmas. Be to, panasu, kad jus nesuprantat Peak oil teorijos emes. Ji teigia, jog yra tiesioginis rysys tarp nauju telkiniu atradimo ir naftos isgavimo kiekio. Zinoma, tarp pastaruju veikmu yra laiko tarpas, bet rysys yra negincijamas. Ir, jeigu pasidometi, kiek buvo atrasta nauju naftos telkiniu (bareliais) per pastaruosius 20-25metus, vaizdas darosi aiskus. Tad, samokslu ta vadinti butu sunku. Taip pat, jus neteisingai lyginante naftos kainu suolius Nixono laikais ir pastaraji ju augimo. Labai rekomenduociau isigilinti del ko kilo kainos tada ir kas vyksta dabar...Gal esate girdejes toki dalyka, kaip Izraelio-Arabu kara(1973) ir is to sekusi Arabu naftos embarga JAV. Jei ne, siulyciau pasidometi. Pastarasis naftos kainu augimas vyko del visiskai kitu priezasciu...ir labai apmaudu jeigu to nesuprantate. Taip pat noreciau pasitikslinti tamstos mintis. Visu pirma, jus, tikite, jog naftos kainu svyravimai yra grynai spekuliaciju birzoje padarinys? Taip? Antra, jus tikite, jog "JAV dar turi nemažai rezervo ją (naftos gavyba) didinti"? Taip? Ir trecia, "Globalinis Atšilimas kas irgi yra sąmokslo teorija paremta daugiau tikėjimu negu skaičiaivimais". Taip???? Man butu labai idomu suzinoti, is kur gaunate informacija pagristi tokiems teiginiams. Ir isvis, koks jusu issilavinimas bei kvalifikacija? Buciau dekingas uz atsakymus i mano klausimus.
wilkas 2009-01-05 18:16
2 audrius: Del globalinio atsilimo noriu siek tiek pritarti Elektrikui. Jo priezastys pastoviai keiciasi. Is pradziu sake, kad tai zmogaus (gamyklos / auto) sukuriamo CO2 padarinys. Po to buvo kalbos, kad tai del galviju ismetamo (isperdziamo) metano, kuris keleta kartu virsija visa CO2 poveiki. Pastaruoju metu kazkoks nasa palydovas (buvo cia straipsnis) parode, kad dar didesni poveiki turi ore esantys vandens garai. Taipogi buvo kalbeta, kad tai naturalus zemes ciklas, buna atsilimai, buna ledynmeciai. Mano galva tai skystai irodytas pretekstas kontroliuoti auto gamintojus, pajamu saltinis is tarsos kvotu ir gera priemone nukreipti zaliuju akis nuo rimtesniu ekoproblemu.
Anonymous 2009-01-12 16:37
ataskaitosa yra padirbamos amerika taigali ir daro