Melą detektuojančios programos atkeliavo į Lietuvą  (18)

Technologinis progresas ir globalizacija atvėrė vartus naujoms galimybėms ir ne tik... Sparčiai auganti terorizmo banga, naujos sukčiavimo schemos, konfidencialios informacijos nutekėjimai ir vagystės, piniginių lėšų išeikvojimas ir kiti sparčiai augantys nusikaltimai verčia imtis naujų priemonių nusikaltimo tyrimui ir prevencijai.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Štai tokiu įžanginiu sakiniu pristatoma Lietuvoje pakankamai unikali paslauga – balso analizės technologijos. Projekto svetainėje akcentuojama, jog pasaulyje „vis dažniau susimąstoma kaip greitai ir efektyviai atskirti tiesą nuo melo“. Tai iš tiesų aktuali problema, kuri domina praktiškai visus – pradedant teisėsauga ir policija, baigiant įmonėmis ar paprastais pirkėjais, bandančiais suprasti kiek ir kas jiems meluoja.

Idealaus sprendimo arba tobulo melo detektoriaus dar niekas nesukūrė. Nors tam tikras progresas vyksta – štai JAV mokslininkai ir inžinieriai teigia sukūrę naujo tipo melo detektorių, kuris atpažįsta melą 97 proc. tikslumu.  Kiek tame tiesos, kol kas pasakyti sunku. Tačiau net ir netikslūs melo detektoriai jau tampa svariais argumentais ne tik atrenkant personalą į darbą, bet ir teismo salėje – pirmąjį žingsnį čia žengė Indija, kurios viename iš teismų moteris nuteista kalėti iki gyvos galvos remiantis melo detektoriaus parodymais.

Žinoma, tokie atvejai išskirtiniai, o melo detektoriai naudojami pakankamai retai. Tačiau nereikia būti dideliu pranašu, jog būtų galima atspėti šių technologijų plėtotę ateityje. Tuo labiau, jog patikrinti ar žmogus meluoja ar ne galima ir neturint sudėtingų prietaisų, o naudojantis vien specializuota programine įranga.

Būtent tokios programinės įrangos platinimu ir užsiima Mikol software, oficialiai atstovaudama Nemesysco kompanijai, kurios saugumo skyrius sukūrė taikomąsias programas, skirtas profesionalių tyrimų valdymui, teroro prevencijai ir bendro pobūdžio žvalgybai.

Apie sukurtus algoritmus "Mikol software" lietuviškame tinklapyje aiškinama taip: „Žmogaus balso analizė LVA (Layered Voice Analysis) technologija – Lygmeninė Balso Analizė – efektyvus tiesos išsiaiškinimo būdas. Tai smegenų veiklos bei emocinio antspaudo nustatymas pasitelkiant sudėtingus matematinius algoritmus, esamam žmogui, jo kalbėjimo metu. Tai 129 parametrai, kurie matematinių algoritmų pagalba, didelio intervalo spektre išanalizuoja balsą (tai kaip tai sakoma, o ne kas sakoma) ir suprantamais parametrais pasako, kokioje būsenoje žmogus kalbėjo, o tiksliau ką sakė jo smegenys, kaip nevalingai buvo pateikti impulsai ir kaip tai, ką žmogus sakė, skiriasi nuo to, ką jis galvojo ir ką tuo metu jautė.“

Taigi, melo detektavimo programinę įrangą galima įsigyti jau ir Lietuvoje – peržvelgus siūlomą programų sąrašą kyla mintis kaip tarp jų nepasimesti. Kompanijos veikla neapsiriboja vien šių programų platinimu – paslaugų skyrelyje akcentuojama, jog įsigijusiems sistemas yra suteikiamas programinis palaikymas ir pirminė pagalba atliekant analizes. Taip pat kompanija linkusi bendradarbiauti su teisėsauga ar privačiais detektyvais, o taip siūlo galimybę patikrinti norinčius įsidarbinti darbuotojus.

Žodžiu, veiklos sfera plati ir pripažinkime, civiliniame gyvenime ganėtinai novatoriška. Nors informacijos kompanijos lietuviškame puslapyje pateikta labai nemažai, tačiau jai visai išsiaiškinti ir įsigilinti užtruks nemažai laiko – patogiausia būtų užduoti konkrečius rūpimus klausimus kompanijos atstovams. Tokią mintį turime ir mes – mums įdomu nuo įmonės veiklos perspektyvų, iki realių gyvenimiškų situacijų, kuriose ši programinė įranga buvo išbandyta. Tad kviečiame prisijungti ir mūsų skaitytojus su klausimais, kuriuos norėtų užduoti "Mikol software" atstovams. Originalius ir įdomius klausimus mes įtrauksime į būsimo interviu klausimyno sąrašą ir vėliau parengsime išsamų straipsnį su atsakymais, kuriuos kompanija mums jau pažadėjo pateikti. Visus rūpimus klausimus rašykite prie šio straipsnio komentarų.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (18)

Susijusios žymos: