Besisukantys namai jau nebe reklaminis triukas, o prabangos tendencija  (3)

Apie Dubajuje planuojamą statyti dangoraižį "Dynamic Towers" rašėme jau anksčiau. Tai - daugiaaukštis pastatas, kurio kiekvienas aukštas gali nepriklausomai suktis aplink pastato ašį. Jei anksčiau jį buvo galima pavadinti įdomiu eksperimentu, tai dabar laikraščio "The Economist" teigimu, suktis sugebančios pastatų struktūros gali tapti nauju prabangaus gyvenimo mados šūksniu.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Kompanijos visame pasaulyje - ne tik Dubajuje, bet ir Nevadoje (JAV) ir Brazilijoje - pradeda kurti savo nuosavus būdus, kuriais remiantis būtų galima konstruoti aplink savo ašį sugebančias suktis gyvenamąsias konstrukcijas. Tipinis sukimosi greitis - 360 laipsnių per valandą, tačiau tai nėra taisyklė, nes sugalvojus principą sukimo greitį įmanoma suderinti pagal kiekvieno užsakovo individualius poreikius, ar netgi padaryti keičiamą tam tikrose ribose. Pavieniai namai statomi Kalifornijoje, Brazilijoje pradėtame statyti 11 butų name vienas butas turėtų kainuoti 550000 dolerių. Jau dabar pasirašytos sutartys statyti panašius statinius Kanadoje, Japonijoje, Portugalijoje, Jungtiniuose Arabų Emyratuose ir keliose JAV valstijose.

Panašu, kad visos ankstesnės problemos norint sukurti tokius statinius susivesdavo į vamzdynų ir santechnikos ypatumus. Dabar statybos kompanijos ir vamzdynų specialistai šiuos apribojimus įveikia naudodami gumines žarnas, apvalius pusvamzdžius, arba tiesiog sumontuoja visą šią įrangą stacionarioje centrinėje pastato kolonoje.

Kalifornijoje statomi namai sukimuisi naudoja nuo 370 iki 1000 vatų galią. Energija namams tiekiama panašiai kaip ir elektros srovė generatoriaus rotoriui - naudojant metalinius šepetėlius, kurie slysta per specialų žiedą; žiedas pritvirtintas prie centrinės pastato kolonos ir sujungtas su pastato elektros energijos įvadu. Panašu, kad šie pastatai taps ne vienetiniais egzemplioriais, bet plačiai pasklidusia pasauline tendencija.

Daugiau apie pirmąjį tokio tipo pastatą Dubajuje galite paskaityti čia.

(0)
(0)
(0)

Komentarai (3)