Vokietijoje projektuojami "protingi" namai, pritaikyti senoliams  (4)

Niekam ne paslaptis, jog Vakarų pasaulis sensta: Europoje senukų netrukus bus daugiau, negu vaikų. Tačiau mokslas ir čia randa, kur pasireikšti - netrukus Vokietijoje bus galima įsigyti kalbančią ir į aplinką reaguojančią namų sistemą, padedančią senjorams išlikti savarankiškiems.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Žmonės šiais laikais gyvena vis ilgiau ir ilgiau: šiandien virš 40 mln. Europos Sąjungos gyventojų yra virš 65 metų amžiaus, o 2050 metais, prognozuojama, šis skaičius padvigubės. Dauguma senyvo amžiaus žmonių mieliau liktų savo namuose, nei keltųsi gyventi į senelių namus, net jei jie turi sveikatos problemų ar jiems reikia priežiūros. Tad mokslininkai jau ieško išeičių: gali būti, jog senjorai netrukus galės džiaugtis „protingais namais“. Automatizuoti namai su moderniais sensoriais ir sistemomis galės priminti gyventojui, kad laikas gerti vaistus, įjungti signalizaciją šeimininkui parkritus ar net iškviesti greitąją pagalbą.

Technologija kol kas stropiai slepiama – ją kuria Vokietijos „Fraunhofer“ institutas, užsiimantis eksperimentine inžinerija. „Naudodami šias technologijas namų aplinką galime padaryti „protinga“. Pasitelkus į pagalbą įvairius sensorius, sistema galės „stebėti“ šeimininko gyvenimą ir, prireikus, ateiti į pagalbą“, - sakė instituto profesiorius Martinas Beckeris. Mokslininkų ir sociologų įsitikinimu, tai padarys perversmą socialinių paslaugų sektoriuje: daugybė senyvo amžiaus žmonių gebės pilnai savimi pasirūpinti tokių namų – seselių padedami. Tik štai klausimas – ką darys tie, kurie neišgalės įsigyti prabangios sistemos...

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: 15min.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (4)