Prieštaringai vertintas WiMAX projektas startavo  (29)

Lietuvos radijo ir televizijos centras (LRTC) Lietuvoje pradeda teikti mobiliojo WiMAX interneto paslaugas. Prieštaringų vertinimų ir kritikos susilaukęs projektas bei abejotino skaidrumo sandėris su „Samsung Electronics“ antradienį atsidavė rinkos išbandymams.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Daugiau nei 200 svečių dalyvavo iškilmingoje LRTC mobiliojo WiMAX ryšio paslaugų teikimo pradžios konferencijoje ir stebėjo „revoliucinio“ – anot LRTC pranešimo spaudai - belaidžio plačiajuosčio ryšio pristatymą.

LRTC ir telekomunikacinių sistemų bei mobiliųjų telefonų tiekėja „Samsung Electronics“ šiandien paskelbė apie pradedamas teikti mobiliojo WiMAX interneto paslaugas. Tam naudojama 3,5 GHz dažniu veikianti „Samsung“ įranga. Šiai bendrovei tai pirmas komercinis WiMAX projektas Europoje. Ligi šiol šios technologijos įrangą Pietų Korėjos bendrovė diegė tik savo šalyje, Saudo Arabijoje, Rusijoje ir Venesueloje.

LRTC pranešė nuo kovo 3 dienos pradedanti teikti mobiliojo WiMAX interneto ryšio paslaugas Vilniuje. Iki 2010 metų ryšio tinklą LRTC ketina išplėtoti visoje šalyje. Tiesa, „visa šalis“, kaip pripažino projekto vadovas Mindaugas Kuprys, artimiausiu metu apims didžiuosius Lietuvos miestus ir apskrities centrus. Tiems, kas tikisi gero interneto kaime – reikia laukti geresnių laikų.

Nors pranešimuose spaudai LRTC teigia, jog jau „nuo šiandien keliuose populiariuose prekybos ir pramogų centruose didžiuosiuose Lietuvos miestuose pradedami pardavinėti mobiliojo WiMAX interneto įrenginiai“, spaudos konferencijoje, surengtoje projekto starto proga, paskelbta, jog tokių vietų kol kas tėra dvi: LRTC administraciniame pastate ir prekybos centre „Panorama“.

Pasak LRTC, „tokį interneto ryšį, kuris buvo prieinamas biuruose bei namuose, naujosios LRTC paslaugos pasiūlys ir viešose atvirose erdvėse bei judantiems vartotojams be jokių apribojimų nuo pat paslaugų teikimo pradžios. Vėliau į LRTC mobiliojo WiMAX ryšio paketą bus įtrauktos naujos paslaugos, tokios kaip, VoIP (telefoninių pokalbių), vaizdo perdavimo ir paslaugos, susijusios su konkrečia vieta, bei kitos“.

Paslaugoms užtikrinti, „Samsung“ pateikė pilną 3,5 GHz dažnio mobiliojo WiMAX ryšio sprendimą, kurį sudaro „U-RAS Flexible“ bazinės stotys, susijusi sisteminė įranga, vartotojų įrenginiai bei integravimo paslaugos. Šiuo metu Vilniuje yra sumontuotos 45 bazinės stotys. LRTC atstovai pripažino, jog dalyje sostinės vietų ryšys kol kas gali ir neveikti bei siūlė pasitikrinti galimybes. Klientai, užsisakantys paslaugą, kaip pažymi jos tiekėjai, gali dviejų savaičių bėgyje jos atsisakyti ir grąžinti siūlomą įrangą.

Parodomojo išvažiavimo metu žurnalistams buvo pademonstruota, kaip WiMAX interneto ryšys veikia leidžiantis iš Karoliniškių mikrorajono T. Narbuto gatve, Gedimino prospekte ir grįžtant atgal.

Pasak LRTC vadovo Algirdo Vydmonto, tikimasi pirmajame ketvirtyje WiMAX pardavimais aplenkti „Omniconnect“ paslaugą platintnčią bendrovę „Omnitel“.

Seimo audito komitetas yra inicijavęs tyrimą dėl LRTC ir „Samsung electronics“ sandėrio sudarymo, valstybinės bendrovės turto – tame tarpe ir Vilniaus televizijos bokšto – įkeitimo aplinkybių. Projektui finansuoti, LRTC iš komercinių bankų, įkeisdama minėtą turtą, pasiskolino apie 100 mln. litų.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: TV3
TV3
Autoriai: Tomas Čyvas
(0)
(0)
(0)

Komentarai (29)

Susijusios žymos: