Juodasis Lietuvos auksas sparčiai senka

Komentarai Prisijungti

Viršuje:   Seniausi | Naujausi

edragon 2009-03-07 13:19
O kai iš gręžinio išsiurbia visą naftą, tai juk lieka didžiulės ertmės po žeme. Gal galima dar ir jas kaip nors panaudot? O gal jos ir panaudojamos?
kionig 2009-03-07 13:36
Turejai omeny apie geotermija ? Siaip issiurbus toje vietoje nafta, keliamasi kiton vieton su visa iranga, nes nieko daugiau ten nebera nebent vanduo su purvu. O likusiu skiliu panaudojima, kad nelabai tos skyles vertos ko, tiesiog palieka, bet siaip neteko girdeti ar matyti apie ju panaudojima. (gal ir klystu)
meslinukas 2009-03-07 13:54
siurbiant nafą gręžinin pilamas vanuo, jis gula apačion (nes yra sunkesnis), taip pakeldamas naftą viršun. tas vanduo naftuotas ir lieka kai baigia eksploatuoti... nors šiaip tai girdėjau, kad pavojinga.
Anonymous 2009-03-09 01:14
seip naftai pasibaigus zmonija-civilizacija neprazutu,nes kas kiek domis tai zina kad kiekviena didele kompanija tur milijardinius rezervus naftos ir del to seniau kompanijas yra turejusias dideliu bedu,nes buva pateiki melagingus isteklius.tokiu atveju naftai pasibaigus bent metus zmones istemptu su istekliais ir per juos sukurtu technologijas kad uztektu elektra varomu masinu,kitaip tariant visas transports gryztu mazdaug kaip buva pries gerus 100m kai viens autobusas y diena vaziudava y viena puse
Smelis 2009-03-09 03:06
na ir idejos - jei manai kad tos super korporacijos kurios turi tokius rezervus jais pasidalintu su tavim ir kitais sesiais milijardais pasaulio pilieciu tai esi visiskas naivuolis kad irkaip bebutu didziausius rezervus laiko valstybiu vyriausybes tokios kaip JAV ar Kinija taciau tu rezervu su tokiais vartojimo tempais uztektu vos porai menesiu ir tai tik joms pacioms. is tikruju naftos problema siek tiek labiau komplikuota, tiesiog to neisgirsite per radija ar telika nes jei butu paskelbta tiesa kiltu pasauline panika. esme visai ne tame kad su dabartiniais vartojimo tempais sudeginsim savo naftos resursus per 40 metu, vartojimo tempai dideja kiekvienais metais taigi naftos gamintojai siekdami patenkinti poreikius isgauna vis daugiau naftos. taciau si situacija pradeda keistis - nafta tampa vis brangesne ir sunkiau pasiekiama (toli vandenyne, giliai po zeme ar po vandeniu, mezesniuose telkiniuose) taigi gamintojai po truputi atsilieka nuo paklausos, naftos kaina kyla i virsu, sukelia ar bent jau stipriai paastrina globalia financine krize, naftos paklausa krizes metu krenta paskui paklausa krenta ir kaina, maza naftos kaina skatina ekonomikos augima - pasaulis islipa is krizes, naftos paklausa kyla, gamintojai vel nesugeba patenkinti naftos poreikio, kaina sokteli i virsu ir vel duoda pradzia naujai krizei ir taip toliau. blogiausia tai kad nuo siol naftos isgavimas tik mazes del geologiniu ir investiciniu priezasciu (dabar naftos kaina labai zema taigi nieks nebenori investuoti i nauju brangiu telkiniu eksplotavima) angliskai tai vadinama Peak oil
Tommix 2009-03-10 11:04
Niekas nezlugtu..yra daugybe atmainu energijai ir be anftos.. tiesiog kol yra nafta-turtingieji trukdo mokslo tyrimams kurie pletoja kitas energijos rusys..bet kai dings nafta-visu tikslas bus sukurti atmaina...
Tommix 2009-03-10 11:05
O tu durnas ar tik apsimeti?? Tokiu atveju nafta taptu vertingesne uz AUKSA...nafta yra pramones varyklis.. tad NIEKAS nesidalins nafta..tik pardavines uz aukso kaina.
Anonymous 2009-03-10 11:14
Tommix Na kam taip grubiai apie pinki. kiekvienas zmogus turi savas mintis bei nuomones, o durnas (kvailas) ar ne tai dar neaisku. juk kai nafta kainuos aukso kalnus tai tikrai paspartes kitu technologiju kurimas, o turint omeny kad bus tos naujos technologijos kurioms nereikes naftos, tai ir paskutiniui naftos atsargu uzteks metams o gal ir daugiau
meslinukas 2009-03-10 18:06
kol kiekvienas įsigis tų "naftos nevartojančių technologijų", tai nafotos turintys, ir ją parduodantys žmonės susižers tokius turtus ..... ir nepamirsk: dėl paklausos ir mazos pasiūlos didės tų "naftos nevartojančių technologijų" kaina, o tų gamintojaj yra.... tie patys naftininkai . žiūrėk: jie teoriškai negali pralošti - sakykim, kad dabar jie pristato pilnus sandėlius visokių (tarkim) elektra varomų mašinų, tada pasako "chebra - nafta baigiasi!" kas tada? - naftos ir jos produktų kainos šokteli iki kosminių, tuo pačiu ir tų elektra varomų mašinų kainos kyla iš paskos (dėl tų pačių priežasčių - milžiniškos paklausos). galite sakyti, kad visi įsigys tų (tarkim) mašinų dar iki baigiantis naftai - juk jos jau pardavinėjamos. bet daroma viskas, kad tik taip neįvyktų - tu teoriškai gali tą mašiną nusipirkti (ir nors greičiausiai mokėsi tiems patiems "verslininkams", bet mokėsi mažiau), bet iš kurgi tu jai kuro dabar gausi? kodėl valdžia nieko nedaro, nesistengia? - paprasta - jie yra terorizuojami, valdomi ir jiems už paklusimą mokama. 8) gali nebent ieškoti tokios nacionalinės valdžios kuri jokiem žulikam nenusileis. Vnz.: dabartis tamsi, ateitis jei nieko nedarysim dar tamsesnė.
Tir4elis 2009-05-26 09:37
Taip.. Dideli pinigai visada stengiasi susigrobt po savo "sparneliu" viską kas nors kiek gali būt pelninga.. Šiaip tai naftos suvartojama daugiau, bet vis daugėjant atsinaujinančių šaltinių, naftos poreikis su laiku kiek apmažės. Taigi terminas iki jos pasibaigimo turėtu kiek išsitempt. Bet mane kiek nustebino, kad Rusijoje liko naftos tik 17'ai metu o_O. Na tada nieko nuostabaus, kad jie kaip pamišę stengiasi lyst visur kur tik gali, kad kaip galima daugiau resursų sukontroliuot.
Neodan 2009-05-26 10:55
na alternatyvus energijos saltiniai jau senai ieskomi ir jau senai daromi visokie tirimai ir kuriamos technologijos. Kaip antai vietoj dizelio galima naudoti atitinkama aliejaus ir vandens misini. Tokio kuro efektyvumas yra kurkas didesnis, maziau tersia aplinka ir su tokiuo kuru laisvai veikia dabartiniai dizeliniai varkliai (varikliams nekenkiama). Tik siai dienai to kuro gamyba dar yra kiek brangoka, taciau su laiku atidirbs technologija ir kaina to nukris. Taipat jau visai gerai isibegeja elkromobiliu vystimas, bei kitokiu atsinaujinanciu energijos saltiniu technologiniai vystimai. Taip is pradziu gal kiek ir bus sunku be naftos ir perejimas ant nauju technologiju, bet nebus jau taip visiskai blogai.
meslinukas 2009-05-26 16:08
Neodan - taip, gali ir paprastas dyzelis važiuoti aliejumi, tik prieš tai reikia variklį apšildyti, nes aliejus didesnėje temperatūroje užsidega (kažkas tokio). žiūrėjau laidą ir manau, kad žinau daugmaž kaip ten amerikiečiai tai pasidaro. bet tau reikės papildomo bako ir kuro padavimą kažkaip sutvarkyti, kad galėtum perjunkti iš dyzelio (kurio reikia tik pradžioje) į aliejų. o jei nori, kad tau tas atsipirkų tai ir aliejų turi naudoti ne pirktą parduotuvių kainomis .