JAV sėkmingai išbandyta GPS sviediniais šaudanti „ateities haubica“ (Video)  (2)

Bendrovė „BAE Systems“ pranešė, kad JAV kariuomenės poligone Minesotos valstijoje buvo sėkmingai išbandyta GPS sviediniais „Excalibur“ šaudanti 155 mm haubica „XM1203 Non-Line-of-Sight" (NLOS), kuriama pagal Pentagono perspektyviųjų mūšio sistemų (Future Cobat Systems) programą.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Pranešama, kad šaudymo pratybų metu buvo naudojami „XM982 Excalibur“ sviedinių su dujų generatoriais, nutaikomų per GPS sistemą, imitatoriai. Išsamesnė informacija apie pratybų rezultatus neskelbiama, apsiribojama pranešimu, kad pratybos buvo sėkmingos. „XM982 Excalibur“ artilerijos sviedinius su GPS nutaikymo funkcija sukūrė JAV bendrovės „BAE Systems“, „Raytheon“ ir „Bofors“. Jie JAV buvo pripažinti geriausiu 2007 m. kariniu išradimu.

Dėl sviedinių dugne esančių dujų generatorių jie pasižymi didesniu šaudymo nuotoliu, o GPS nukreipimo sistema ir valdomas sprogdiklis suteikia galimybę susprogdinti sviedinį pataikymo į taikinį metu arba šiek tiek anksčiau ar vėliau.

Pažymėtina, kad „XM982 Excalibur“ tikslumo paklaida neviršija 6 metrų ir nepriklauso nuo šaudymo atstumo. GPS nukreipimo sistema suteikia galimybę perkelti ugnį iš vieno taikinio į kitą iš esmės nekeičiant pabūklo padėties, nemažinant tikslumo ir apsieinant be prišaudymo. Tai leidžia taupyti sviedinius ir naudotis visa eile naujų taktinių galimybių.

Savaeigė XM1203 NLOS haubica yra visiškai automatiška: ji pati užtaiso sviedinius, o operatoriui po nutaikymo tereikia paspausti mygtuką. Užtaisymo mechanizmas leidžia iškart keisti sviedinio tipą priklausomai nuo taikinio pobūdžio. Jos ekipažas – 2 žmonės, laiko trukmė nuo taikinio nurodymo iki šūvio – 30 sekundžių. Užtaisymo mechanizmo dėtuvėje telpa 24 sviediniai.

(3)
(0)
(3)

Komentarai (2)

Susijusios žymos: