Gydytojai jau gali pacientus konsultuoti internetu  (0)

Sausio mėnesį pradėjo veikti „American Well“ korporacijos internetinė paslauga, leidžianti pacientams bendrauti su gydytojais, pasitelkiant interneto kameras, tekstinius pokalbius arba telefoną. Gydytojai internete gali ne tik matyti paciento sveikatos istoriją, naudodami „Microsoft“ produktą „HealthVault“, bet ir išrašyti receptus vaistams. Šiuo metu paslauga teikiama tik Havajuose. Apsidraudę pacientai moka 10 JAV dolerių už 10 minučių konsultaciją, neapsidraudę – 45 dolerius.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Panaši paslauga „SwiftMD“ nuo lapkričio yra prieinama ir Niujorke bei Niu Džersyje. Už vienkartinį 18 dolerių arba mėnesinį 9 dolerių mokestį vartotojai gali bet kuriuo metu užsiregistruoti telefoniniam arba video pokalbiui su daktaru. Gydytojai paskambina vidutiniškai per pusvalandį po registracijos ir pacientai už tokią konsultaciją moka 59 dolerius.

Šios paslaugos yra dar vienas žingsnis į „telesveikatą“, kitaip – sveikatos priežiūros teikimą telefonu, internetu ar kita telekomunikacijos priemone. Nors kai kurie daktarai bendrauja su pacientais elektroniniu būdu, medicinos įstaigos ir draudimo kompanijos dažniausiai teikia tik labai ribotas internetines paslaugas, leidžiančias pacientams naudotis asmenine sveikatos istorija, registruotis apžiūrai, pratęsti vaistų receptus.

Naujosios paslaugos suteikia patogią tiesioginę konsultaciją, bet jos turi ir trūkumų. Kadangi gydytoju licencijų išdavimo tvarka ir sveikatos priežiūros planavimas priklauso nuo valstijos, elektroninės konsultacijos yra gan ribotos. Kai kurie pacientai taip pat gali nenorėti pasitikėti nepažįstamais daktarais ar nerimauti dėl privatumo išsaugojimo.

Kompanijos ir gydytojai taip pat įspėja, kad tokia priežiūra negali visiškai pakeisti sveikatos draudimo ir ji nėra tinkama visiems negalavimams gydyti, todėl pacientai kritinėje situacijoje turėtų važiuoti į ligoninę. Savo internetiniame tinklapyje „SwiftMD“ sudarė sąrašą ligų, kurias gydo: alergijas ir išbėrimus, karščiavimą, gripą ir t.t. Kompanija teigia, kad gydo žmones tik nuo 3 iki 69 metų, negydo su nėštumu susijusių problemų ar sunkių psichiatrinių sutrikimų kaip šizofrenija, bipolinis sutrikimas ar sunki depresija.

Randall Hagar, Kalifornijos psichiatrų asociacijos direktorius vyriausybės reikalams, sako, kad tele-psichiatrija gali turėti pliusų, bet egzistuoja ir apribojimai. Pasak jo, susitikti su naujais pacientais akis į akį yra etinė pareiga dalinai dėl to, kad taip daktaras gali geriau nustatyti paciento būklę: „Geri daktarai naudoja savo intuiciją ir gali pajausti kai kuriuos dalykus, ko negali padaryti, jei dirba su dviejų dimensijų ekranu.“

Norėdami pradėti naudotis naująja paslauga žmonės turi užregistruoti tinklapyje savo (vartotojo) vardą bei slapyvardį, įrašyti kreditinės kortelės duomenis ir atsakyti į pagrindinius klausimus apie jų sveikatos istoriją. Kompanijos teigia, kad vartotojams užtenka standartinio, prie interneto prijungto kompiuterio su internetine kamera.

Prisijungę prie šios sistemos žmonės apibūdina savo simptomus ir sistema suranda tuo metu laisvą gydytoją. Tada žmonės gali tiesiogiai susisiekti su daktaru arba sutarti dėl vėlesnio „vizito“. Po konsultacijos įrašai yra persiunčiami į paciento sveikatos istoriją.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: IT žinios
(3)
(0)
(0)

Komentarai (0)