Nemirtino poveikio ginklai sulaukė didelio kariškio dėmesio  (24)

Nemirtino poveikio ginklai, paprastai pritaikomi agresyviai nusiteikusios žmonių minios valdymui, įgauna naują technologinį veidą – jeigu seniau labai populiarios buvo vandens patrankos, tai dabar sparčiai rinką užkariauja mikrobanginės spinduliuotės ginklai.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Apie šią technologiją - Active Denial System (ADS), mes jau rašėme prieš porą metų. Priminsime, jog ADS patrankos generuoja nematomą mikrobangų diapazono didelės galios bangą, kurią nukreipus į žmogų, nevyksta joks fizinis pažeidimas, tačiau sukeliamas aštrus nudegimo jausmas.

Praeitų metų gale ginklo poveikį sveikatai tyrė BBC tyrimų laboratorija, kurios darbuotojai patvirtino, jog ginklas tikrai nesukelia jokių ilgalaikių sveikatos sutrikimų ir jo poveikis pranyksta išėjus iš aktyvaus spindulio zonos. Tiesa, kuomet kariškiai ginklą demonstravo žurnalistams, kai kurie iš jų skundėsi, jog jo poveikis buvo jaučiamas ir nutraukus aktyvų spinduliavimą. Galbūt įvairiems žmonėms ginklo reakcija yra skirtinga?

Nežiūrint to, ADS sistemos efektyvumas stulbina – pasak pranešimų, net ir užgrūdinti desantininkai ilgai neištverdavo jo poveikio ir bandydavo skubiai bėgti iš aktyvaus lauko zonos.

ADS sistema veikia 500 metrų nuotolyje – tokiu atstumu esantiems žmonėms spinduliai prasiskverbia kūno paviršiumi į 2,5 cm gylį. Reikia pasakyti, jog intensyvus spinduliavimas ilgesnį laiką gali sukelti tikrus paviršinių audinių nudegimus. Tokiu atveju, nemirtino poveikio technologija gali baigtis net labai mirtina reakcija – net 20% kūno nudegimas yra pavojingas sveikatai, o kai kurių mokslininkų teigimu, ADS ilgo spinduliavimo rezultate gali nudeginti 50 % kūno paviršių.

Nežiūrint šių nuogąstavimų, kariškiams ADS sistema akivaizdžiai paliko labai teigiamą įspūdį ir vienintelis juos dominęs pageidavimas buvo mažesnės versijos sukūrimas - ji turėjo būti kompaktiškesnė ir mažesnio poveikio spindulio. Kompanija Raytheon šį pageidavimą išpildė ir pristatė supaprastintą ADS versiją - „Silent Guardian“. Šio ginklo veikimo spindulys apsiriboja 250 metrų atstumu, o visos kitos savybės yra panašios į ADS technologijos.

Abi technologijas JAV kariškiai siūlo naudoti agresyvių minių valdymui ir žada siūlyti tokius ginklus savo sąjungininkėms. Tiesa, žadama, jog ginklai nebus platinami valstybėse, kuriose yra „nelabai gerai su žmogaus teisių priežiūra“. Visgi nereikia būti naiviems – tik laiko klausimas, kuomet tokios technologijos atsidurs įvairaus plauko diktatorių rankose.

(0)
(0)
(0)

Komentarai (24)